JUSS OG SAMFUNN

Google får status som strømgrossist

Utvidet markedsmakt skal brukes til å presse prisen på sol- og vindkraft.

19. feb. 2010 - 11:00

I USA er det mulig for store bedrifter å søke føderale myndigheter om å få status som strømgrossister. Energitilsynet Federal Energy Regulatory Commission (FERC) har anledning til å innvilge status som «market-based rate authority» også til selskaper som ikke produserer strøm. Eksempler er butikkjeden Safeway med 1700 utsalgssteder, 44 milliarder dollar i årsomsetning og 200 000 ansatte, hygieneartikkelprodusenten Kimberly-Clark med 53 000 ansatte og en årsomsetning på 19 milliarder dollar, og USAs nest største legemiddelselskap Merck med 55 000 ansatte og en årsomsetning på 24 milliarder dollar.

De fleste som har denne statusen, som gir hjemmel for å kjøpe og selge strøm en gros, er strømprodusenter.

FERC opplyste i går at de enstemmig har innvilget en søknad fra Google om å bli strømgrossist.

Google opplyser at de per i dag ikke eier verken kraftverk eller kraftlinjer, og at de ikke har tenkt å opptre som kraftselger. Poenget for dem er å få bedre kontroll over sin egen strømforsyning, særlig med tanke på å få bedre tilgang til strøm fra fornybare kilder.

Selskapet har enorme datasentraler, men det er ikke kjent hvor mye strøm disse bruker.

Google har gjentatte ganger lovet å gjøre seg karbonnøytrale. Statusen som strømgrossist beskrives som et middel for å nå dette målet.

Dan Reicher leder Googles initiativ innen energi og klima. Han sier til Bloomberg News at Google vil bygge mer av strømforsyningen sin på sol- og vindkraft, og at evnen til å opptre som grossist gir dem større mulighet til å oppnå «konkurransedyktige priser».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.