JUSS OG SAMFUNN

Google gir deg bedre norske søk

Goggle har blitt populær på å servere færre, men bedre treff. På tirsdag åpner den norske tjenesten, men du kan allerede prøve den.

8. mai 2000 - 09:30
Google på norsk i betautgave. <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
Google på norsk i betautgave. Skjermbilde:  Digi.no

Inntil nylig har du antagelig brukt Kvasir når du har søkt på norsk innhold, men etter hvert dukker det opp stadig nye alternativer. De store internasjonale engelske søkemotorene har blitt bedre og flere norske selskaper lover å la deg lete på Internett.

Men det dukker også opp nye internasjonale konkurrenter. I USA er Google blitt svært populær, for tjenesten serverer færre, men (hevder de) bedre treff enn både Fast, Altavista og de andre tradisjonelle søkeselskapene.

Les om de nye :

Lager søkemotorer for distrikts-Norge
Sterkere konkurranse for Fast
AltaVista skal rulle ut i Europa
Skal gi deg snill tanteguide på Internett
Internett passerer én milliard sider 
For etter hvert som Internett vokser, gir teknikken om å søke etter Internett-sider med forekomster av ditt søkeord stadig flere treff. Det Google gjør er å samle en liste over dokumenter der søkeordene dine forekommer og sorterer dem etter popularitet.


For Google klarer å måle hvor mange Internett-sider som lenker til en gitt side og hvor mange sider den igjen lenker til. Dette mener Google er en god måte å sortere de sidene du sannsynligvis er interessert i å se på.

På tirsdag åpner Google søkemotorer for ti nye land i Europa, skriver Wall Street Journal.

Men du kan prøve den norske tjenesten nå - går du til Google.com, ikke Google.no - kan du bruke den ikke-ferdige versjon av Google Norge. Et søk på "solbriller" ville gi 1580 treff, men Google serverer bare de 10 mest populære sidene.

- 75 prosent av innholdet på Internett er skrevet på engelsk, men dette tallet faller raskt, sier Sergey Brin til Wall Street Journal. Brin studerte på Stanford med Larry Page da de to startet Google for to år siden.

Google er en konkurrent til Fast fordi selskapet selger en miniversjon av sin søkemotor til bedrifter som lar besøkende lete igjennom bedriftens dokumenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra