JUSS OG SAMFUNN

– Google gir etter for press

Vil endre søkesider.

Google ivrer ikke etter å gi konkurrentene mer plass i selskapets søkeresultater, men har tydelig heller ikke noe ønske å om bli straffet av EU.
Google ivrer ikke etter å gi konkurrentene mer plass i selskapets søkeresultater, men har tydelig heller ikke noe ønske å om bli straffet av EU.
15. apr. 2013 - 11:13

Google leverte før helgen et forliksforslag til EU-kommisær Joaquín Almunia, som har ansvar for antitrust-spørsmål. Forslaget har ikke blitt offentliggjort, men både Wall Street Journal og Financial Times siterer kilder som skal ha innsyn i det Google foreslår.

Wall Street Journal skriver at Google for første gang har gått med på å inngå juridisk bindende forpliktelser om å gjøre mindre endringer på resultatsidene til selskapets søketjeneste, for å dempe bekymringene til visse konkurrenter, som har klaget inn Google for EU-kommisjonen. De fleste av disse konkurrentene er medlemmer av lobbyorganisasjonen FairSearch, som også har medlemmer som Microsoft, Nokia og Oracle.

En viktig del av saken handler om i hvilken grad Google favoriserer selskapets egne tjenester i søkeresultatene. Google har lenge hatt som mål å bli en kunnskapstjeneste som i stadig større grad kan levere den informasjonen som brukeren leter etter, uten at brukeren må forlate tjenesten. Konkurrentene, som i stor grad tilbyr mer spesialiserte tjenester – for eksempel søk etter reiser eller varer, mener at Google med dette misbruker sin markedsmakt. Men i en tilsvarende sak i USA har konkurrentene i liten grad fått medhold.

Ifølge lekkasjene fra Googles forliksforslag skal selskapet nå ha foreslått at resultatsidene i framtiden vil inneholde minst tre fremtredende lenker til konkurrerende tjenester, dersom resultatsidene inneholder innhold fra eller lenker til Googles tilsvarende tjenester.

Det kan for eksempel innebære at en at søk etter italienske restauranter i en gitt by ikke bare vil vise informasjoner fra Google+ Local-oppføringer, men også tydelige lenker til tilsvarende oppføringer i tjenester som Yelp.com.

Yelp er riktignok ikke medlem av FairSearch, men har klaget på Google fordi Google har indeksert Yelps oppføringer og brukt dem i sine vertikale søkeresultater.

I forslaget skal Google åpne for at konkurrentene kan velge at deres innhold ikke vises i Googles spesialiserte, vertikale søketjenester, som Google News og Google+ Local, uten at dette påvirker plasseringen i de vanlige søkeresultatene. Google skal også ha tilbudt seg å lage et spesielt verktøy et spesielt verktøy som nettsteder kan bruke for å forhindre at spesifikt innhold indekseres av Google. I hvilken grad dette er forskjellig fra det som kan oppgis i nettstedets robots.txt-fil, er uklart.

Google lover angivelig også å fjerne visse begrensninger knyttet til muligheten til å overføre markedsføringskampanjer fra selskapets AdWords-tjeneste til tilsvarende tjenester fra Googles konkurrenter, samt i bruken av andre annonsetjenester på eksterne websider som også inneholder annonser levert av Googles AdSense.

Dermed kommer Google EU-kommisjonen i møte når det gjelder alle de fire hovedbekymringene til kommisjonen. Om dette er tilstrekkelig for kommisjonen, og om det vil få noen reell betydning for konkurrentene som står bak klagen, er foreløpig ukjent.

EU-kommisjonen har flere Google-relaterte saker på bordet. Dette inkluderer minst én personvernsak og en sak knyttet til datterselskapets Motorola Mobilitys lisensiering av patenter.

Dessuten har nevnte FairSearch på nytt klaget inn Google til EU-kommisjonen. Denne gangen gjelder det Android-operativsystemet, som Google står bak. FairSearch hevder at mobilleverandører som ønsker å tilby Android-kompatible mobiler med tilgang til blant annet Google Play, må inkludere hele Google pakke med mobiltjenester og gi disse en fremtredende plass på mobilen. FairSearch klager dessuten på at Google tilbyr Android til under kostpris, det vil si gratis.

Nettstedet Marketingland mener at HTC First, som kommer i salg i disse dager med Facebook Home som standard «launcher», tar livet av påstanden om at Googles tjenester må ha en fremtredende plass på mobiler med tilgang til Google Play Store. Google oppgir selv om selskapet mobilapplikasjoner lisensieres helt separat fra Android. Men hvilke betingelser som finnes i avtalene mellom Google og leverandører av Android-kompatible enheter, er ikke offentlig informasjon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.