FORBRUKERTEKNOLOGI

Google har åtte boksteder i Europa

Google har iverksatt boksteder i åtte europeiske land, for søk etter og lesing av bøker.

18. okt. 2005 - 13:24

I forbindelse med den store internasjonale bokmessen i Frankfurt, sier Google at de har åpnet nasjonale nettsteder for boktjenesten Google Print i åtte europeiske land: Belgia, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Sveits, Tyskland og Østerrike. Web-adressene til disse følger denne malen: print.google.fr.

Hver av de nasjonale stedene gir tilgang også til Googles sentrale engelskspråklige boktjeneste.

Google Print lar deg søke i bøker, og se sidene der søkebegrepet står. Sidene er gjengitt grafisk, slik at man ikke kan klippe ut sitater som tekst. For å se sidene må man registrere seg. Registreringen er gratis.

Google prøver å øke tallet på bibliotek og forlag som tilbyr bøker til tjenesten. Forlag oppfordres til å sende inn bøker de vil ha skannet og gjort tilgjengelige, mens bibliotek oppfordres til å stille til disposisjon bøker der forfatterrettighetene er gått ut på dato. Brukere kan begrense sine søk til bøker i biblioteker i nærmiljøet.

Argumentet som skal trekke forlag og forfattere til Google Print er at bøkene blir mer synlige for brukerne, og at man kan kople direkte til nettbokhandlere for å få solgt dem.

Det amerikanske forsøket på å gjøre en viktig del av den europeiske kulturarven allment og digitalt tilgjengelig, har vakt visse motforestillinger, blant annet i Frankrike. I sommer fikk sjefen for det franske nasjonalbiblioteket, Jean-Noël Jeanneney, beskjed fra president Jacques Chirac om å samle Europa i et motangrep, og selv skanne bokarven og legge den ut på nett i søkbar form. Jeanneney skal for øvrig delta i en paneldebatt på frankfurtmessen, sammen med en representant for Google.

Yahoo har en tilsvarende tjeneste under utvikling.

Stikkprøver på print.google.fr tyder på at det foreløpig ikke er så mye respons fra verken bibliotek eller forlag. Det fører til den paradoksale situasjonen at et franskspråklig nettsted lar deg søke i engelske oversettelser av klassikere som Molière og Balzac, men ikke i originalene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.