AVTALER & KONTRAKTER

Google har offentliggjort hele EU-avtalen

Legger kortene på bordet for å stilne kritikerne.

Google forplikter seg i avtalen til blant annet å slippe konkurrentene mer til på selskapets søkesider, slik eksempelet over viser.
Google forplikter seg i avtalen til blant annet å slippe konkurrentene mer til på selskapets søkesider, slik eksempelet over viser. Bilde: EU-kommisjonen/Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2014 - 10:55

I begynnelsen av februar ble det klart at Google hadde kommet med forslag om endringer på selskapets europeiske søkesider som vil tilstrekkelige til å gjøre EUs kommissær med ansvar for konkurransesaker, Joaquín Almunia, tilfreds. Google har nå offentliggjort hele avtaleteksten.

Dette var Googles tredje forsøk. Almunia har ledet den foreløpige antitrust-etterforskningen mot Google, som ble satt i gang etter klager fra en rekke av Googles konkurrenter. Almunia har dog uttalt at hans ansvar er å sikre konkurransen til fordel for forbrukerne, og ikke for konkurrentene.

Skepsis

Ikke alle er like tilfredse. Det gjelder ikke bare Googles konkurrenter, inkludert lobbyorganisasjonen FairSearch som mener at Google ulovlig misbruker selskapets dominerende posisjon innen nettsøk og søkeannonsering, men også enkelte andre EU-kommissærer og -parlamentsmedlemmer.

Amelia Andersdotter, EU-parlamentsmedlem for det svenske Piratpartiet, mener at hele saken lukter av korrupsjon og at Almunia har gitt for lett etter for å få saken ut av verden innen han og resten av EU-kommisjonen går av til høsten. Saken har pågått i tre år. En lignende granskning ble gjort av amerikanske Federal Trade Commission (FTC). I januar i fjor konkluderte kommisjonen med at Google ikke hadde misbrukt selskapets dominerende posisjon i søkemarkedet.

Ifølge britiske Computing har 9 av 27 EU-kommissærene uttrykt bekymring etter Almunia kunngjorde at de nyeste forliksforslaget i tilstrekkelig grad kommer kommisjonens bekymringer i møte. Blant kommissærene som skal være imot avtalen, er justiskommissær Viviane Reding og Michel Barnier, som er kommissær for det indre markedet og finanstjenester.

I forrige uke fortalte Barnier til blant annet Bloomberg News at kommissærene har hatt en lang debatt om avtalen og at det er mange bekymringer og spørsmål.

– Vi har ikke fullført arbeidet vårt om dette spørsmålet, sa han.

Almunias forgjenger og nåværende telekom-ansvarlig i EU-kommisjonen, skal derimot være svært tilfreds med avtalen, skriver Reuters.

I tillegg til det faktum at hele innholdet i avtalen på dette tidspunktet offentlig kjent, har kritikerne blant annet trukket fram at Googles forslag må gjennom nye markedstester for å se om de virker.

Offentliggjøring

Dette er bakteppet for at Google offentliggjorde avtaleteksten på fredag. I kunngjøringen skriver sjefadvokat Kent Walker at de foreslåtte endringene allerede har vært gjennom to markedstester, noe han betegner som uvanlig.

– I dag, for å sikre at alle forstår den vidtrekkende betydningen av dette forliket, går vi til det (nok en gang uvanlige) skrittet å offentliggjøre hele avtaleteksten, skriver Walker.

FairSearch er tilfredse med offentliggjøringen.

– Vi gransker tilbudet nå, og vil kommentere det når vi har gjennomgått det. Vi ønsker velkommen Googles unilaterale avgjørelse om å publisere en ikke-konfidensiell utgave av selskapets forpliktelser, men vi fortsetter å understreke viktigheten av markedstesting for å demonstrere hvor effektivt disse forpliktelsene er til å gjenopprette konkurranse inne søk, skriver FairSearch i et blogginnlegg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.