JUSS OG SAMFUNN

Google, ikke Fast finner flest nettsider.

Med en ny indeks på tre milliarder nettsider er det Google, ikke Fast, som lar deg finne flest nettsider. Men selskapet har jukset litt.

12. des. 2001 - 11:46
GoogleFast Search & Transfer ASA


Tallet på de tre milliardene er litt juks, for det inneholder en rekke typer filer mange brukere nok ikke er så interessert i. Folk fleste ønsker nok å lete etter ferske Internett-sider og lyd, video og bildefiler. Men Google har også tatt med mye annet.

Deres indeks inkluderer Usenet-arkivet selskapet kjøpte fra Dejavu. 700 millioner meldinger, spørsmål og svar tilbake fra 1981 ligger inkludert i tallet på 3 milliarder sider.

Google har indeksert også en lang rekke andre filtyper som vanligvis ikke er beregnet på publisering på Internett. Selskapets søkemotor tar med seg Excel-filer, Corel-grafikk, ascii-tekst-filer og annet den finner på nettservere den kommer over. Dette kan være nyttig, men Google har vært kritisert for at selskapet offentliggjør filer med logger og passord og annet nettside-eier egentlig ikke vil offentliggjøre.


Google har også lansert et system som sjekker opp nettaviser og nyhetstjenester svært ofte. Dette skal lappe på problemet at dagens søkemotorer ikke er flinke til å finne ferske nettsider. Fast lanserte en tilsvarende nyhetssøke-system i november.

Google lover at du i mange tilfeller vil kunne finne nyheter med deres søkemotor bare 15 minutter etter at de er publisert, men hvor mange nyhetskilder Google gjør dette med vil ikke selskapet si.

Fast-sjef John M. Lervik var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.