KARRIERE

Google sikrer seg NTNU-studenter tidlig

Kampen om studentene blir hardere og hardere. Deltidsjobb er trikset til Google-sjef Knut Magne Risvik.

23. nov. 2006 - 10:10

Trondheim har et godt rykte som teknologiby. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), har selvsagt en del å si. Det er kanskje nettopp derfor både Yahoo, Google og Fast har etablert seg i Trondheim, for å sikre seg unge og lovende krefter.

De tre søkemotorselskapene er alle plassert i samme kvartal og følger nøye med hverandre. Ingen andre byer på kontinentet har utviklingsavdelinger for både Yahoo, Fast og Google og alle vil de kappes om de rundt 400 NTNU-studentene som utdannes på masternivå.

Googles forsknings- og utviklingsavdeling ble offisielt åpnet i Trondheim i mars, og ledes av Knut Magne Risvik. Avdelingen har et 20-talls ansatte, men Risvik legger ikke skjul på at den skal vokse betraktelig med nyklekkede NTNU-studenter, alt mellom 15 til 20 nye, håper han.

Halvparten av dem som jobber i utviklingsavdelingen i Trondheim har fra før av utdannelse fra NTNU.

Risvik selv (32 år) er selvskreven fra NTNU med doktorgrad og toppresultater. Han har dessuten hatt ledende jobbet i alle tre søkeselskapene.

Men konkurransen om hodene er stor, spesielt etter avgangsstudentene som får servert gratis middag og øl flere ganger i uken hos søkemotorselskapene, medgir Risvik.

- Det er definitivt kjøpers marked for studenter, men vi nedjusterer ikke våre krav av den grunn. Finner vi ikke NTNU-studenter, er vi åpne for andre IT-studenter i Norge eller fra Högskolan i Kalmar i Sverige, sier Google-sjefen.

Risvik rekrutterer gjerne fra alle deler av verden, og han mener Norge er eksotisk spesielt for amerikanere som gjerne vil gjerne flytte hit.

Google ser etter de beste kandidater med gode karakter, og som har vært med på prosjekter og gjerne kjent med åpen kildekode-miljøet.

Mulighetene for verdifull erfaring er defintivt til stede for unge studenter. Nylig ble det gjort kjent at NTNU-studentene Petter Wedum og Håvard Husevåg Garnes, som i sommer jobbet som hospitanter hos Google i Trondheim, nå har gjort Google News tilgjengelig på norsk og svensk.

    Les også:

De to har samarbeid med svenske Jonas Yngvesson og utviklet de nye språkversjonene, som både gjør det mulig å søke spesifikt i henholdsvis norske og svenske nyhetstjenester, men som også tilbyr oversiktssider over nyheter ordnet etter kategorier.

Den nye versjonen automatiserer alle nyhetsartikler over 1000 kilder og presentere den under ett grensesnitt. En sak om for eksempel trippeldrapet i Vestfold i helgen, velger ut fordypningsartikkelen og linker den til de andre avisene.

Wedum og Husevåg Garnes roser Googles hospitantordning, ikke minst det at de har fått lov til å arbeide med kode på lanseringsnivå.

Ifølge Risvik har Wedum og Husevåg Garnes halvannet år igjen av studiene, og har dermed blitt huket tidlig inn til Googles internship-program.

Internship-program der studenter får tilbud om å jobbe en kortere periode i bedriften for å bli lært opp, er svært vanlig i USA. På universitetene er det nærmest obligatorisk og i Danmark er dette en nødvendighet i doktorgrader.

- Studenter som får være med i internship-programmet får anledning til å jobbe i et stort, internasjonalt miljø. Vi ser hvordan de jobber i team og de på sin side får bred faglig og sosial erfaring, sier Risvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra