BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gratis pc - mot gratis arbeid

Den lille kraftkommunen Forsand på Vestlandet ønsker å hoppe inn i it-alderen. Alle de 300 husstandene i kommunene skal få gratis pc - mot 50 timers samfunnstjeneste.

Einar Ryvarden
11. mars 1999 - 13:46

Forsand kommune er kanskje mest kjent for fjellklippene Prekestolen og Kirrag. Med store inntekter fra sine kraftverk og bare 300 husstander (1000 innbyggere) er kommunene styrtrike. De fleste av innbyggerne i kommunene driver med sandproduksjon og jordbruk, men nå ønsker lokalpolitikerne å ta skrittet over i it-alderen.

Et utvalg med varordfører Torstein Haukalid i spissen har foreslått at hver husstand i kommunen skal få en gratis pc og internett-abonnement. Dette skal gjøre "Forsand kommune til nr. 1 i Rogaland når det gjeld grunnleggjande opplæring innan informasjonsteknologi", heter det i innstillingen.

Ønsket er å sikre den spredte bosetningen og næringslivet i kommunen gjennom aktiv bruk av it. Forslaget skal trolig vedtas i løpet av våren, men det gjenstår en del detaljer, sier Torstein Løland, næringssjef i Forsand kommune, til digi.no.

Men det er én mindre og én litt større hake ved kommunens tilbud. For å motta gratis pc må familien gjennomgå en runde gratis it-opplæring, noe som kanskje ikke er helt uproblematisk tatt i betraktning at det er 40 kilometer - med båt - fra innerst i Lysefjorden til Forsand, ytterst i fjorden.

Verre er det nok at kommunene ønsker seg 50 timers gratis samfunnstjeneste som bytte for pcen. Ovenfor Stavanger Aftenblad sier kommunene at de mener dette er rettferdig. Ved å legge til grunn en timeslønn på 100 kroner, mener kommunen at innbyggerne får pcen til halv pris.

I følge forslaget skal en del kommunalt ansatte få maskinene helt gratis. Totalt mener varaordføreren at prislappen på dataprosjektet vil ligge på rundt tre millioner kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.