TELEKOM

Halverer maksprisen på mobil data

EU-forslag om billigere utenlandspriser kan bli vedtatt og innført før sommerferien.

11. mars 2009 - 08:41

EU-kommisjonen ønsker seg lavere priser på tekstmeldinger og mobil datatrafikk på tvers av landegrensene.

I fjor innførte EU makspriser på mobilsamtaler i utlandet. Nå er det duket for tilsvarende regulering av kostnaden for sms og data. Nye regler kan være på plass allerede til sommeren.

Maksprisene vil også gjelde for norske teleoperatører gjennom EØS-avtalen.

Denne uken stemte industrikomiteen i Europaparlamentet for EU-kommisjonens forslag. Her heter det seg at mobiloperatørene ikke skal kunne ta mer enn 11 eurocent per sms og 1 euro per megabyte datatrafikk, ifølge Die Welt.

Men komiteen gjorde mer enn å bare stemme for forslaget, de kuttet også maksprisen på data til det halve.

Roamingprisen, altså det operatørene kan kreve av hverandre for å videreformidle trafikk i sitt nettverk, kan dermed bli så lav som 50 cent per megabyte. Snittprisen på en utenlands-sms har hittil ligget på 28 cent, dobbelt så mye som den foreslåtte reguleringen.

Dersom alt går etter planen og EU-kommisjonen får gjort et endelig vedtak i april, blir de nye maksprisene innført fra 1. juli 2009. Målt i norske kroner blir prisene med dagens valutakurs henholdsvis 99 øre og 4,50 kroner uten mva.

Telenor opererer i dag med en pris på inntil 40 kroner megabyten for datatrafikk i Europa, og inntil 3,99 kroner for en tekstmelding. Netcom har også et prisbilde som er langt over det som Europaparlamentet går for.

Telenor er blant operatørene som stiller seg skeptisk til prisreguleringen på datatrafikk.

- Det er uheldig å regulere markeder som er såpass umodne og under så sterk utvikling, sier informasjonsjef i Telenor Scott Engebrigtsen til Finansavisen.

Han mener en uheldig effekt av priskontrollen er at operatørene gjerne legger seg på det maksimale nivået som reguleringen tillater.

Et annet forslag som EU-komiteen stemte for tvinger mobiloperatørene til å fakturere samtalepris per sekund, og ikke påbegynte minutt som i dag. Kommisjonen har tidligere uttalt at forbrukere betaler inntil 20 prosent for mye på grunn av de upresise beregningsmetodene.

- Avstemningen i EU-parlamentet er veldig gode nyheter for forbrukere i hele Europa, fastslår EUs telekommissær Viviane Reding, som står bak forslaget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.