JUSS OG SAMFUNN

Hanne Harlem avviser forhåndsdømming

I en e-post til digi.no avviser justisminister Hanne Harlem at hun skal ha bidratt til å forhåndsdømme vestfoldungdommen Jon Johansen i den såkalte DVD-saken. Harlem er blitt kritisert for uttalelser hun kom med under pressekonferansen på den internasjonale politikonferansen om IT-kriminalitet i Oslo 29. mai.

Therese Werenskiold
9. juni 2000 - 16:07

Statsråden viser til uttalelsen hun kom med om virksomheten som er korrekt gjengitt i VG 30. mai. Hun uttalte: "Men dette er en virksomhet som er helt ødeleggende for næringslivet".

Enkelte har tolket statsrådens uttalelser på pressekonferansen som en "forhåndsdømming" av en 16 år gammel gutt fra Vestfold som er siktet av Økokrim i den såkalte "DVD-saken". Saken dreier seg om at et dataprogram som ble laget, gjorde det mulig å kopiere filmer fra DVD til PC.

- At produsenter som har utviklet en vare, ønsker å patentbeskytte produktet mot inngrep og kopiering, er en rettighet næringslivet har. Det jeg er bekymret for, er foreldre som ikke vet at barna deres faktisk kan gjøre inngrep i næringslivets virksomhet ved å sitte foran en PC. Man må bevisstgjøre unge brukere om at det å finne teknologiske "hull" i systemene kan være spennende, men skadelig å misbruke. Virksomheten kan, i tillegg til å være skadelig, også rammes av lovverket, noe jeg selvsagt ikke ønsker å mene noe om i den konkrete DVD-saken, understreker justisminister Hanne Harlem

Hun avviser at den generelle uttalelsen i DVD-saken dermed kan tolkes som en "forhåndsdømming" av den siktede 16-åringen eller at hun har tatt noe "standpunkt i saken", slik hun er blitt kritisert for. Statsråden er imidlertid kjent med at det verserer svært ulike synspunkter i informatikk-bransjen og filmbransjen når det gjelder DVD og kryptering.

Les om DVD-saken:


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.