BEDRIFTSTEKNOLOGI

Har stor beundring for Apple og Facebook

Google-gründer Sergey Brin modererer kritikken.

Sergey Brin er i dag direktør for spesielle prosjekter hos Google.
Sergey Brin er i dag direktør for spesielle prosjekter hos Google. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2012 - 09:41

Britiske Guardian hadde søndag et intervju med medgründer i Google, Sergey Brin, hvor han blant annet forteller om det han mener er de største truslene mot det åpne internett. Digi.no omtalte dette i denne artikkelen.

Det viser seg nå at artikkelen er basert på en samtale mellom avisen og Brin som varte i flere måneder, og selv om Brin mener at artikkelen stort sett er god, er hans tanker ikke alltid helt korrekt gjengitt. Spesielt gjelder dette den delen som handler om digitale økosystemer som ikke er like åpne som selve weben – og da særlig Apple og Facebook.

– For å gjøre det helt klart. Jeg mener såvisst ikke at dette er et like stort problem som regjeringsbasert sensur. Videre har jeg stor beundring for to av de selskapene vi diskuterte – Apple og Facebook. Jeg har alltid beundret Apples produkter. Faktisk skriver jeg denne meldingen på en iMac og bruker et Apple-tastatur jeg har vært glad i i de siste sju årene. På samme måte – Facebook har hjulpet til med å knytte samme hundrevis av millioner av mennesker, har vært et hovedverktøy for politiske uttrykk og har vært tjenlig for den arabiske våren. Begge har kommet med sentrale bidrag til den frie flyten av informasjon omkring i verden, skriver Brin i et innlegg på Google+.

Brin understreker at han mener at hovedtrusselen mot frihet på internett er regjeringers filtrering av avvikende meninger.

– Dette har vært langt mer effektiv enn jeg noen sinne hadde tross i en rekke land. I tillegg er land som USA nær ved å ta i bruk mye av de samme teknikkene for å bekjempe piratkopiering og andre problemer. Jeg mener at denne innsatsen har vært villedende og farlig, skriver Brin.

Han mener likevel at en rekke av de store nettjenestene som ble opprettet på 1990-tallet, slik som Yahoo, Ebay, PayPal og Amazon, i tillegg til Google selv, ville ha hatt det langt vanskeligere med å vokse fram i dag.

– Å starte en slik tjeneste i dag ville føre til at man måtte navigere mellom en rekke nye tollboder og portvakter, skriver Brin, som innrømmer at selv om åpenhet er en kjerneverdi for Google, er det en rekke områder hvor dette kan bli bedre også hos Google.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.