JUSS OG SAMFUNN

Harddisk-video - mange opptak på én gang

Harddisk-baserte videoopptakere lar deg ta opp flere tv-programmer samtidig, gjerne fra flere kilder, og brukervennligheten har ingen make i VHS-verdenen.

3. mai 2000 - 14:35




Bildet viser opptakeren ShowStopper fra Panasonic,ReplayTV.


Med høyest komprimering, og derav følgende dårligst kvalitet på opptaket, kan ShowStopper lagre til sammen 30 timer med video. Prisen i USA, inkludert ReplayTV, er seks hundre dollar, eller mellom fem og seks tusen kroner.

I Norge er dette likevel noe vi bare kan drømme om. Produktfolkene i Panasonic Norway sier de har lest om ShowStopper. Men de har ikke diskutert hvorvidt apparatet skal markedsføres her i landet eller ikke.

Diskbaserte videoopptakere krever ytterligere utstyr dersom det skal tas varige kopier av opptakene. Bruksprofilen er heller det at opptakerne lar deg se de tv-programmene du ønsker å se, uavhengig av når de sendes.

Ifølge IDC vil diskbaserte videoopptakere først i 2000 bli en alminnelig kjent vare hos amerikanske forbrukere, med et samlet salgstall på anslagsvis en million enheter. IDC venter et amerikansk marked på 13 millioner enheter i 2005. De viktigste betingelsene for at markedet skal blomstre, er at det utvikles rimelige disker med kapasitet på minst 10 GB, og at man blir enige om standarder for å håndtere flere samtidige videostrømmer.

En rekke ledende diskleverandører, blant dem Quantum og Seagate, har i flere år arbeidet intenst for å utvikle løsninger tilpasset nye anvendelser av magnetiske disker i forbrukerapparater. Diskleverandørene betrakter markedet som svært lovende.

Harddisk-teknologi er i en rivende utvikling. Les også:
IBM: PC-disker på 75 GB
Seagate hurtigleser Shakespeare på CeBIT
Bærbare FireWire-disker i miniformat
Ny harddisk-rekord: 73 gigabyte
Ny lagringsteknologi gir 1 terabyte harddisk
Kjappe disker fra Western Digital
IBM setter nok en disk-rekord
Første FireWire-harddisker på markedet
Praktisk med flyttbar harddisk
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.