RESULTATERFINANS

Hastverk er lastverk

Cell/Mandator trodde de gjorde en god deal da Pixelpark ville kjøpe selskapet. I ettertid synes det som om drømmen om rask gevinst førte svenskene ut i fristelse til å kappe svingene litt for fort. Munnhellet 'hastverk er lastverk' har definitivt noe for seg.

7. apr. 2000 - 17:48

Fusjonen mellom Cell/Mandator og Pixelpark ble innledet og offentligjort den 21. mars i år. Da skrev selskapene en avtale, en såkalt "Business Combination Agreement," eller fusjonsavtale. Så gikk bunnen ut av markedet, en massiv korreksjon innledet med stygge fall for alle de tre impliserte selskapene i den planlagte fusjonen. Pixelpark falt hardt, men ikke hardere enn andre tilsvarende selskaper, og ikke så hardt som Cell og Mandator.

Etter hva digi.no kjenner til er dette foranledningen til en av de mer besynderlige historier i "den nye økonomien." En for oss utenforstående merkelig oppførsel av den svenske ledelsen i Cell og Mandator fikk Pixelpark til å trekke seg ut av fusjonen. - Vi er besvikna, sier Arvid Liepe, pressetalsmann i Cell Network.

Hva var det som egentlig skjedde?

Alt syntes å være i sin skjønneste orden mellom Pixelpark på den ene siden, og Cell/Mandator på den andre siden. Så kom korreksjonen og selskapene raste i verdi. Svenskene ble bekymret. De hadde sagt ja til å gi fra seg selskapet sitt til Pixelpark, mot at de fikk 46,6 prosent av aksjene i det som skulle bli det nye Pixelpark, hvori opptatt Cell og sengepartner Mandator.

En strategi for det nye selskapet ble meislet ut for bare kort tid siden. Denne strategien skulle presenteres på en turné i USA og Europa, hvor de hotteste investorene og analytkerene var invitert. Startskuddet for turneen var satt til tirsdag 4. april, i London klokken 08.00.

Her kom representanter for Cell/Mandator og fra Pixelpark og skulle presentere sitt nye selskap. Rett før møtet begynte ble det imidlertid avlyst. Ifølge Cell/Mandator var partene enige om dette, mens Pixelpark mener at Cell/Mandator var de som presset på for å få avblåst analytikerturneen. Marcus Bëcklund, administrerende direktør i Cell, sier til digi.no at det ikke var noen konflikt da. Det eneste svenskene vil ut med om saken er at de "ville ta opp noen spørsmål vedrørende fusjonen" med Pixelpark.

Pixelparks toppsjef, Paulus Neef, fortalte imidlertid på en pressekonferanse torsdag at Cell/Mandator ville forandre på særlig tre punkt i aksjonæravtalen: Svenskene ville blant annet bytte navn til PixCell, de ville ha en større andel av selskapets aksjer og de ville endre lederstrukturen. Dette prøvde de ifølge Neef å trumfe igjennom ved å nekte flere analytikermøter før punktene ble avklart.

Onsdag satt ledelsen i såvel Pixelpark som Cell/Mandator opptatt i møter - hver på sin kant.

Krisemøte.

Neef fra Pixelpark ville ikke jenke seg en millimeter, fikk medhold i det fra sine eiere og besluttet å sende Cell/Mandator visne blomster.

Dette er Paulus Neefs versjon. Han mener at Cell/Mandator brøt avtalen ved ikke å delta på analytikerturneen, og da svenskene ga signaler om at de ønsket å revurdere avtalen fra 21. mars, var det dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Representanter for Cell har sagt at det var bekymring angående pris som var utslagsgivende for at man besluttet å avlyse analytiker- og investorturneen. De var bekymret for Pixelparks kursras, sto det å lese i de fleste medier. Det alle glemte var at Cell og Mandator falt mer enn Pixelpark gjorde på børsen.

Sannheten er at det for eierne av Cell og Mandator ville ha lønt seg enda mer å bli med på fusjonen i det økonomiske klimaet som rådet fra 30. mars til 6. april.

Hvorfor?

Premien Cell/Mandator ville fått hvis Pixelpark kjøpte selskapet med aksjer pålydene kurs da de skrev under fusjonsavtalen var på 22,2 prosent. Premien de samme aksjonærene ville fått om Pixelpark innløste aksjeeierne med kursen den dagen Pixelpark ville trekke seg, var på hele 24,7 prosent.

Det sier alt om svenskenes aksjekurs-argument.

Etter hva Marcus Bäcklund sier til digi.no var han helt uforberedt på Pixelparks reaksjon. Han sier også at de to selskapene sammen var enige om å avslutte turneen for investorer og analytikere. Det er ikke så rart han sier det. En slik turné, også kalt et roadshow, skal presentere et selskaps idéer men også struktur. Denne strukturen ble klargjort da partene skrev under på fusjonskontrakten 21.mars.

I dette dokumentet står det alt om hvordan selskapet skal se ut, hva det skal hete, hvilken struktur det skal ha og så videre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Midt i prosessen, da børsene korrigerte, ble Cell for nervøse. De ville forandre og diskutere "the terms of agreement."

Hvor klokt er det å forandre en fusjonskontrakt når man akkurat har begynt en prosess hvor investorer skal lokkes for penger?

Ikke veldig.

Cell/Mandator har nektet å kommentere dette i media. De mener de ikke har gjort noe som helt i strid med avtalen, men kan ikke forklare hva de skulle på en analytikerkonferanse hvis man ikke var helt sikre på fusjonen. Siden alle tre selskapers aksjeverdi falt heftig, Cell/Mandator sin falt mest med 40 prosent, er ikke usikkerheten rundt Pixelparks aksjekurs særlig interessant uansett. Cell opplyste også om at kunder og eiere hadde sagt at de ikke var fornøyde med avtalen slik den kom frem.

La oss minne om en ting. Det tok Cell/Mandator to uker på å bli enig med Pixelpark om en fusjon, eller oppkjøp. To uker som besto av solskinn og oppgang på børser verden over. Da uværet slo til over kapitalmarkedet, røk alt sammen.

Lærdommen man kan trekke av dette er at to uker sjelden nok, uansett hvor fort det skal gå.

* * *

(Undertegnede har bevisst unnlatt å bruke mange tall i denne arikkelen. Ønsker du tall kan du sende en mail.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.