BEDRIFTSTEKNOLOGI

HD-konferanser for barske miljøer

Norske Pixavis Xcaster flytter HD-videokonferanser fra møterom til oljerigg.

Xcaster gjør det mulig å delta i en videokonferanse mens man reparerer f eks en pumpe på en borerigg, veiledet av en ekspert flere hundre kilometer unna.
Xcaster gjør det mulig å delta i en videokonferanse mens man reparerer f eks en pumpe på en borerigg, veiledet av en ekspert flere hundre kilometer unna.
2. mars 2009 - 08:59

Norske Pixavi lanserte i går et produkt de mener kan revolusjonere bruken av HD videokonferanser i industrien og i felter som telemedisin. Xcaster er en serie kompakte videokameraer i HD-format (høy oppløsning) som kommuniserer selvstendig over 802.11n – høyhastighets trådløst lokalnett – og vanlig WLAN. Lyd formidles i CD-kvalitet. Xcaster kan videre levere stillbilder i 5 megapikslers oppløsning.

Det første produktet i serien, Xcaster ST5000, vil være på markedet fra mai 2009, med en prislapp på 7950 dollar.

Pixavi ble etablert i Stavanger i 2000 av sivilingeniør Christian Rokseth: Hans hovedoppgave handlet om hvordan den nye fiberkabelen ut til Ekofisk-feltet kunne utnyttes. Firmaet het Visiwear da det ble startet, og utviklet bærbare produkter for lyd- og videosamband. Navnebyttet skjedde i fjor for å understreke overgangen til mer kompakt utstyr, med tilhørende infrastruktur, forteller Rokseth til digi.no.

– Vi beskriver Xcaster som et trådløst HD videokonferansekamera. Poenget er at HD-videokonferanser ikke lenger skal begrenses til møterom, men skal kunne skje overalt.

Under utviklingsfasen har Xcaster allerede spart flere millioner kroner for oljeselskapet Conoco Philips.

– Poenget er at man ikke behøver å frakte eksperter ut til oljeinstallasjonene når det oppstår problemer med avansert utstyr. Conoco Philips opplevde at en pumpe gikk i stykker. Underleverandøren fra Tyskland ble koplet opp via Xcaster, og kunne gi direkte veiledning til reparatørene på stedet.

Hovedgevinsten er spart nedetid i produksjonen.

I tillegg kommer «grønne gevinster» i form av redusert reisevirksomhet og generelt høyere effektivitet og produktivitet.

Brukergrensesnittet på baksiden skal være like enkelt å bruke som en mobiltelefon.
Brukergrensesnittet på baksiden skal være like enkelt å bruke som en mobiltelefon.

– Vi har lagt mye arbeid i Xcaster for å sikre at det kan brukes med de mest utbredte videokonferansesystemene, som Tandberg og Polycom. Vi har også et partnerskap med Cisco. Xcaster kan også kommunisere med standard pc-er.

Flere Xcaster kan koples i én konferanse, for eksempel mellom en oljerigg, en europeisk underleverandør, og en utstyrsekspert i USA. Sambandet skjer over valgfrie protokoller, H.323 eller SIP.

Konstruksjonen er ikke bare kompakt. Kassen er i solid aluminium, og enheten tåler å falle på betong fra høyder opp til to meter.

Xcaster krever at opplasting går i minst 1 megabit per sekund. I offshoresektoren i dag er dette ikke noe problem: De har fiber og radiolink, og stort sett masse båndbredde. Også satellittsamband har tilfredsstillende båndbredde. Xcaster går rett inn på det trådløse lokalnettet på plattformen eller i produksjonslokalet, og deretter ut over Internett.

I tillegg til offshore og annen industri, ser Rokseth telemedisin som en mulig anvendelse.

– Telemedisinsk institutt i Tromsø har forsøkt en tidlig versjon av produktet, blant annet i et tilfelle i Italia for en pasient om bord i en båt. Men for oss er dette et nytt marked. Det er oljeindustrien vi kommer fra.

Pixavi tenker seg videre bruk av Xcaster innen bygg og anlegg, overvåking, gruver, kjemisk industri, brannvern, politi, journalistikk og det militære.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.