BEDRIFTSTEKNOLOGI

Heges digitale øyne

Datautstyret til blinde Hege Norset koster nærmere 300.000 kroner, men gjør det mulig for henne å utføre jobben som selger i Karl Sigernes Bakeri med samme presisjon og hurtighet som sine seende kolleger.

Eirik Flaa
22. feb. 1997 - 18:00
Hege Norset ved PC-en.
Hege Norset ved PC-en.

Selv om Hege Norset er blind hindrer det henne ikke i å utføre jobben som selger i Sigernes Bakeri. Et kontor utstyrt med PC, scanner, punktskriftskriver, leselist og en snakkende kalkulator gir henne muligheten til å gjøre alle nødvendige arbeidsoppgaver.

- Jeg hadde aldri klart meg uten PC, sier Hege og viser frem sin nye Pentium maskin.

- Det måtte ny maskin til for å få utnyttet den nye programvaren til leselisten, forklarer Hege mens hun leser notater fra et ark med punktskrift. Notatene som er skrevet ut på en egen blindeskriftskriver, ligger i likhet med mesteparten av Heges notater lagret på PCen.

- Jeg bruker et notat-program som heter Noteware, som en kamerat av meg har lastet ned fra nettet. Jeg vil absolutt anbefale andre i min situasjon å prøve det, sier Hege som forklarer at programmet er tilgjengelig for nedlastning i shareware versjon . Foreløpig har imidlertid ikke Hege selv tilgang på Internett, men hun håper at dette snart blir mulig.

- I første omgang ønsker jeg meg e-post. Hvorvidt det etter hvert også blir muligheter for min gruppe å surfe gjenstår å se. Det grafiske brukergrensesnittet er en barriere som må overkommes, sier Hege, og forklarer at det faktisk finnes utgaver av Windows for synshemmede.

- Jeg har valgt et program som heter Windots, som er basert på Windows 3.1 systemet. Jeg tror for øvrig man er i gang med å utvikle en Windows 95 versjon, sier Hege og forteller at hun er i ferd med å lære seg Windots, men det er vanskelig.

-Spesielt har jeg problemer med dialogboksene. Disse er fulle av grafiske ikoner og symboler som er vanskelig å overføre til leselisten på en forståelig måte, sier Hege som foreløpig må medgi at hun foretrekker MS-DOS.

Hege er for øvrig svært opptatt av at andre i hennes situasjon skal få de samme mulighetene. Blant annet poengterer hun at det til tross for offentlige støtteordninger innebærer en del ekstra kostnader for bedrifter ansetter blinde og svaksynte. For øyeblikket er imidlertid bedriftens utlegg begrenset til 20.000 kroner, noe som er relativt beskjedent når man tar i betraktning at Heges datautstyr har kostet 300.000 kroner.

Hege Norset med førerhunden Quick. <i>Foto: Hege Norset</i>
Hege Norset med førerhunden Quick. Foto: Hege Norset

- Jeg mener likevel at det burde vært helt gratis for bedriften. På den måten ville man unngått en del av motforestillingene mot å ansette blinde i næringslivet, sier Hege og forklarer at det dessuten er viktig å være bevisst på sin egen situasjon og å si fra hva slags hjelpemidler man har behov for når man begynner på en ny arbeidsplass.

- For min egen del leverte jeg en liste over nødvendig utstyr jeg trengte, og jeg ble svært godt imøtekommet, sier Hege som innrømmer at selv om dataverktøy er viktig, overgår det dog ikke førerhunden Quick.

- Det skrives Q-U-I-C-K. Det er viktig at du får med deg det, avslutter Hege og spenner førerhundselen på sin logrende labrador retriever.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.