BEDRIFTSTEKNOLOGI

Helse-IT gjennomgår en voldsom endring

— Informasjonsteknologi er ikke nytt i helsevesenet, men nå kommer de store gevinstene.

Helsesjef: Stephan Schindewolf leder SAPs satsing på IT-basert helse
Helsesjef: Stephan Schindewolf leder SAPs satsing på IT-basert helse Bilde: ORV
11. nov. 2015 - 08:07

Sjefen for helse-IT i SAP, Stephan Schindewolf, mener helsevesenet står overfor teknologidrevet paradigmeskiftet. Det er det er det to grunner til. Helsedata i kategorien «Big» og analyse kommer til å møte det enorme prisfallet på DNA-analyse og til sammen fullstendig snu helsevesenet på hodet. Selvfølgelig, siden han kommer fra SAP, mener han at ny datautrustning basert på fallende priser på hukommelse vil være en del av denne omveltninger.

— Det er enda en effekt av denne teknologidrevne revolusjonen, og det er mulighetene pasientene får. På mange områder får de makten tilbake. Pasientene blir stadig bedre informert, og de får innsyn i sine egne data og bestemmer over dem selv. Dessuten vil folk koble seg direkte til helsetjenestene med alle slags smartutstyr og bli viktige leverandører av sine egne helsedata, sier han.

Personlig helse

Det foregår et teknologikappløp mot individbasert behandling. Datateknologien vil hente alt som er av kunnskap om folks lidelser og koble det til tilgjengelige data om den enkelte, for å generere best mulig diagnose og foreslå best mulig terapi. Knapt noen har gjort mer enn IBM og deres Watson-teknologi for å få dette på kartet, men nå henger SAP, Oracle, Microsoft og andre seg med på kappløpet. Knapt noen sektor i samfunnet brukes det mer penger på. De som kan tilby effektivisering, kan høste store gevinster

— Vi investerer masse i området personlig medisin. Dette er teknologi som er kommet langt i noen land, mens andre land har sterke begrensinger i lovverket. Men det er kanskje ikke så rart, dette er en ny problemstillinger for mange, og teknologien utvikler seg raskere enn politikere og andre er forberedt på, sier Schindewolf.

I USA jobber SAP tett med den amerikanske kreftorganisasjonen, ASCO - American Society of Clinical Oncology. De har samlet millioner av journaler fra 30 000 sykehus i en enorm database og gir legene tilgang til anonymisert informasjon.

— Mellom 60 og 70 prosent av informasjonen er ustrukturert, men det er håndterlig i dag. Ved å kjøre analyse på all informasjonen kan vi assistere de som behandler folk på et nivå som ikke har vært mulig før. Og fordi vi kan behandle alt i RAM, kan vi gjøre dette i sanntid, sier han.

Leste du denne? Mobildata kartlegger spredning av smitte 

Pris og presisjon

Schindewolf ser to gode grunner til at myndigheter bør engasjere seg i de nye mulighetene. Det viktigste er en bedre presisjon i helsearbeidet. Teknologien tilbyr både livreddende og livsforbedrende effekt. Men kanskje like viktig, for de som skal prioritere innen stramme rammer, er kostnadene.

— Kommer vi sykdommer i forkjøpet, og kan behandle dem mer effektivt, kan slik helseteknologi spare enorme beløp, sier han.

I tillegg til USA, er Sveits og Østerrike kommet langt med å utnytte ny IT-basert helseteknologi, men også svenskene er godt i gang. Derimot er ikke Schindewolf like imponert av sitt egen hjemland Tyskland.

— Vi burde få mye mer fart i dette, men det er for mange som er for opptatt lovverk og som ikke henger med i de teknologiske forandringene som skjer. Det er helt åpenbart at vi må sørge for særdeles høy datasikkerhet. Ellers mister folk tilliten til det som skjer.

IT-utviklingen er ikke noe Big Bang, men den går raskt og akselererer i mange retninger. Svært mange lidelser vil påvirkes av teknologien. Snart kan alle med diabetes 2 være koblet til nettet og legen sin via programvare som gir råd begge veier.

— Vi og andre jobber med mange andre lidelser og grupper som trenger kontinuerlig overvåking av helsen. I løpet av noen år tror jeg dette er sprer seg til alle slags pasientgrupper. Og det er ikke bare vi som tror det. Google og andre aktører viser stor interesse for dette området. Nå handler det om å samarbeide, sier han.

Les også: Halve landet har fått kjernejournal 

Trenger standardisering

En av utfordringene IT-aktørene møter i helsevesenet, er alle de ulike applikasjonene og dataformatene de møter. IT er jo ikke noe nytt i sektoren, men dessverre er fragmenteringen voldsom og det er ikke bare et norsk problem. Schindewolf mener myndighetene bør involvere seg i å flytte data til formater og miljøer som er enklere å utnytte i den nye helseverden som kommer, og umulig er det ikke. Det er løsninger på det meste.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra