BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hemmelig oppdrag for Apple i to år

IKT Norge er litt grinete for at Norge tapte.

Apple opererte under kodeneavn Greentech da selskapet jaktet på det rette stedet for å bygge datsaenter i Norden - og endte opp med Danmark.
Apple opererte under kodeneavn Greentech da selskapet jaktet på det rette stedet for å bygge datsaenter i Norden - og endte opp med Danmark.
24. feb. 2015 - 08:52

I nærmere to år jobbet interesseorganisasjonen IKT Norge for å få Apple til å bygge sitt nye dataenter her i landet.

– Så jeg er litt grinete, nå som det viser seg at de valgte Danmark, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Mandag formiddag offentliggjorde Apple at to nye datasentre, hver på 166.000 kvadratmeter, skal bygges i Irland og ved Viborg i Danmark.

Les også: Danmark vant Apple med norsk vannkraft

Kodenavn

digi.no fikk tidligere bekreftet at Norge ble vurdert, og nå viser det seg at norske interesser har jobbet lenge for få det til.

IKT Norge ble kontaktet av et advokatfirma som jobbet på vegne av "en stor internasjonal aktør" som skulle bygge ett av to nye datasentre i Norden.

– Vi visste ikke at det var Apple det dreide seg om. Selskapet opererte under kodenavn Greentech, og vi måtte signere taushetserklæring på at vi ikke skulle røpe at et slikt arbeid var i gang, sier Hoff til digi.no.

Han visste heller ikke at Norge tapte kampen til fordel for Danmark før pressemeldingen kom fra Apple mandag formiddag.

– Irland fikk vi vite om for litt siden. At Danmark vant denne nordiske kampen, kom overraskende, sier han.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge forsøkte i hemmelighet å få Apple til å velge Norge. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge forsøkte i hemmelighet å få Apple til å velge Norge. Bilde: Per Ervland

Frykter byråkratiet

Arbeidsformen er ikke ukjent.

– Selskapene vil holde prosessen hemmelig for ikke å bli nedrent av henvendelser fra lokale virksomheter som jakter på kontrakter med et stort selskap. Lokalisering og slike store investeringer kan også påvirke børskursen, forklarer Hoff.

En aktør som Apple vil heller ikke bruke tid og offentlig oppmerksomhet på en tomteprosess.

– Selskapet ville ha en ferdig tomt som var ferdig regulert. En slik virksomhet er livredd byråkratiske problemer, sier IKT Norge-sjefen.

Flere hemmeligheter

Nå er hans organisasjon i gang med å assistere ytterligere to større virksomheter som ser etter et sted å etablere datasentre.

– Hvilke selskaper er det?

– Det kan jeg ikke opplyse om. Også denne gangen bruker de kodenavn, og vi har signert taushetserklæring, svarer generalsekretæren.

Sterkere Norden

Men han røper at det også denne gang er det han kaller et nordisk mesterskap.

– Det er det positive i denne saken - at de nordiske landene er etterspurt som vertsland. Vi er i ferd med å befeste vår posisjon, her. Selskapene går etter vår fiber, personvern, den rimelige strømmen og vårt klima. Nå er det egentlig bare el-avgiften som avgjør at Norge kan skille seg ut i konkurransen, mener Hoff.

Men så langt har Norge blitt forbigått.

Nå får Danmark Apple, mens Sverige tidligere fikk Facebook. Litt lenger tilbake valgte Google Finland, og selv norske Opera Software la sitt senter på Island.

– Når det gjelder Danmark, er de kanskje gode selgere. Og kanskje Norge er en dårlig selger. Men det er vanskelig å nyansere de gode argumentene når vi ikke har direkte kontakt med kunden og må gå via mellomselskaper og kodenavn, medgir Per Morten Hoff.

Les også:

De fleste velger Amazons nettsky

Apple valgte datasenter i Danmark

Norsk selskap først med å spre Cern-teknologi 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra