JUSS OG SAMFUNN

Hemmelig piratdom til Høyesterett

«Max Manus»-saken ankes av både filmbransjen og nettleverandør.

4. feb. 2010 - 08:54

Jakten på personen som la ut et ulovlig opptak av kinosuksessen «Max Manus» på fildelingsnettverk har pågått i over ett år.

Nå skal Høyesterett avgjøre om Filmkameratene og Sandrew Metronome får vite hvem som la ut en kopi av filmen deres på internett.

Rettighetshaverne sikret seg tidlig IP-adressen til den mistenkte fildeleren. Det gjorde de gjennom advokatfirmaet Simonsen, som den gangen hadde konsesjon for overvåkning av fildelingsnettverk.

Nettleverandøren Altibox (den gangen Lyse Tele) nektet å utlevere identiteten til den mistenkte fildeleren, og saken havnet dermed i retten.

Den første kjennelsen i Stavanger tingrett ble holdt hemmelig, og det ble også en senere dom i Gulating lagmannsrett, etter ønske fra filmbransjen.

Både filmbransjen og Altibox har anket saken til Høyesterett, ifølge Dagens Næringsliv.

- Jeg kan bekrefte at saken er anket til Høyesterett, men kan ikke bekrefte hvem av partene som har levert anke, da det kan indikere hva resultatet har vært i tidligere rettsinstanser, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen Advokatfirma, som representerer rettighetshaverne, ifølge NTB.

Det er ikke gitt at Høyesterett velger å ta saken. Ankeutvalget kan avvise anken eller avgjøre at lagretten har tolket loven korrekt. I så fall blir kjennelsen fra Gulating stående.

Venter snarlig kjennelse

Altibox ønsker ovenfor DN ikke å kommentere saken. Advokat Ljostad sier til avisen at han regner med at det ikke vil gå lang tid før det foreligger en endelig avgjørelse som gjør at saken endelig blir offentlig.

Saken har vakt enorm interesse fordi kjennelsen regnes som prinsipielt viktig. Grunnen er at det tidligere kun har vært politiet som har hatt anledning til å kreve identiteten til nettbrukere utlevert fra nettleverandører.

Kontroversielt

IP-overvåkingen til advokatselskapet Simonsen har også vært svært omdiskutert, og både Datatilsynet og rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge har ytret at slik privat etterforskning er problematisk.

Simonsen fikk en midlertidig konsesjon av Datatilsynet for å loggføre IP-adressene til personer mistenkt for å drive ulovlig fildeling i november 2006.

Da konsesjonen i fjor sommer utløp søkte advokatselskapet å få den videreført, men fikk avslag fra Datatilsynet, på tross av støtte fra Kulturdepartementet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra