IT-NORGE

Her er årets Rosing-vinnere. Den gjeveste prisen gikk til Trygve Reenskaug (85)

Den største overraskelsen: Tre menn tok imot «girl geek»-pris.

26. nov. 2015 - 12:42

KULTURKIRKEN JAKOB/OSLO (digi.no): Det ble flere priser og vinnere enn ventet. Før natten senket seg etter gårsdagens Rosing-fest hadde syv verdige kandidater fått norsk IT-bransjes høyeste utmerkelse.

– Det begynte i 1948

Trygve Reenskaug (85) er i dag professor emeritus ved UiO. Han fikk hedersprisen for sitt arbeid innen objektorientering. Informatikeren er mest kjent som opphavet til MVC-prinsippet (Model-View-Controller). Mange års forskning ligger bak. MVC fikk stor utbredelse og benyttes fortsatt av mange utviklere.

Reenskaug, som fortsatt er aktiv som forsker, stilte med hullkort på scenen. I sin takketale trakk professoren linjene tilbake til 21. juni 1948 og universitetet i Manchester. Den dagen utførte verdens første datamaskin med lagret program sine første instruksjoner.

– Dermed var software født. Alt vi snakker om i dag baserer seg på det som skjedde den dagen. Den andre store hendelsen, som har nesten like stor betydning, stammer fra Xerox. Der er datoen mai 1981. I utstillingshallen under en National Computer Conference i Chicago holdt Xerox en demonstrasjon av det nye brukergrensesnittet til datamaskiner. Verden har ikke vært den samme siden, sa hederprisvinneren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Reenskaug kom selv til Xerox som gjesteforsker på slutten av 1970-tallet. Før det nye paradigmet han snakker om (les grafiske grensesnitt, som Apple og Microsoft skulle få stor suksess med, ikke opphavet Xerox – red.anm.), hadde vi skjermer hvor det nederst i venstre hjørnet sto et blinkende spørsmålstegn og ventet på tekstkommandoer.

– Ta en tur på trikken i dag. Der sitter ungdommen med en kraftig datamaskin. Fingene går som trommestikker. Dette mestrer de. Milliarder av mennesker mestrer dette. Grunnen til at de mestrer dette er det nye paradigmet. Kan dere tenke dere at de på trikken skulle holde på med blinkende spørsmålstegn på skjermen?

Det vil komme nye paradigmeskifter fremover. Reenskaug nevnte at tiden er moden for at alle vil kunne programmere. Det er helt logisk og må komme, det eneste som mangler er en oppfinnelse, mente professoren.

Hedret Hoff

For samtidig å hedre Per Morten Hoff, som nylig gikk av som leder for IKT-Norge etter 27 års innsats, så fant arrangør Den Norske Dataforening på en ny pris, markeringsprisen. En hyggelig gest fra en forening som bare kan misunne oppmerksomheten Hoff med sin medietekke har klart å skape også langt utenfor IKT-bransjen.

Juryen klarte etter heftige diskusjoner ikke å enes om hvem som skulle få prisen som årets toppleder. Dermed ble den delt mellom Sopra Steria-direktør Kjell Rusti og NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Rosing-prisen for årets IT-direktør gikk til Karl Olav Wroldsen i Skatteetaten.

IT-sikkerhetsprisen gikk til den lille oppstartsbedriften Crypho, med bare tre ansatte som utvikler en høyst tidsriktig ende-til-ende-kryptert løsning for kommunikasjon og samhandling.

– I kveld er vi alle girl geeks

La oss oppklare kveldens største mysterium. Lær Kidsa Koding vant pris i kategorien «Årets Girl Geek». Her mangler det kanskje et utropstegn, for den frivillige bevegelsen jobber for at alle barn og unge skal få anledning til å lære programmering.

Det er ingen kvinner blant initiativtakerne. Derimot var det tre selverklærte «halvfete menn» som tok imot prisen: Simen Sommerfeldt fra Bouvet, Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge og Helge Astad fra Geodata.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Ingen vil hevde at de ikke er verdige vinnere, men hvorfor denne kategorien? Saken er den at Girl Geek Dinner-nettverket organiserte denne ene prisen. Her har et tusentalls deltakere vært med å nominere og stemme på en lang rekke kandidater, og vinneren vant etter det digi.no forstår med klar margin. Således ble dette å regne som en publikumspris.

Flere himlet med øynene. I den grad noen mente girl geek-prisen burde gått til andre, så skyldes det at vinneren skygget for ellers flinke, unge kvinnelige informatikere som det var noen av blant finalistene til denne prisen.

Et bransjetreff og en prisutdeling av denne typen kan saktens ha godt av å sette pris også på yngre krefter, uansett kjønn. Det bør kanskje arrangørene notere seg til neste års Rosing.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra