BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er Hermansens løse tråder

Fusjonene er over og nå må Telenor starte om igjen. Dette er listen over spørsmål Tormod Hermansen og regjeringen må begynne å jobbe med.

Einar Ryvarden
17. des. 1999 - 11:49

Når fusjonen med Telia bryter sammen må Telenor og Samferdselsdepartementet kaste alt de har jobbet med de siste to årene. Nå står en helt ny liste spørsmål på dagordenen. digi.no har sett nærmere på noen av de beslutningene som må tas:

Styret

Generalforsamlingen i Telenor, statsråd Dag Jostein Fjærvoll, må etablere ett nytt styre for selskapet. Vil Arnfinn Hofstad fortsette, eller er det Tormod Hermansen som skal overta denne rollen? Eller er det nye styret innstilt på at Hermansen skal få tilbud om ny sjefsjobb i Telenor?

Lederkabal

En rekke personer er tilsatt i nye stillinger i det nye teleselskapet. Skal alle ledere bare hoppe tilbake til sine gamle posisjoner? Hva med for eksempel Stig Herbern som nylig tilsatte Ingvild Myhre i sin sjefsstilling i Telenor Mobil.

Selge/privatisere

Når og hvordan skal Telenor selges eller delprivatiseres. Dette er hva de politiske miljøene skal tenke på etter at fusjonsstøvet har lagt seg. Statsminister Kjell Magne Bondevik har antydet en stortingsproposisjon tidlig i januar for å avklare disse spørsmålene. Både delprivatisering og børsintroduksjon var en del av budsjettforliket med de borgerlige partiene i fjor høst og blir nok påtrengende politisk sett.

Det norske markedet

Uten Telia står Telenor overfor en helt ny markedssituasjon. Hvordan skal selskapet konkurrere i Norge. Nå står man overfor et sterkere Tele Danmark etter oppkjøpet i ElTele Øst og NetCom. Og Enitel har kjøpt Telia Norge. Tele 2 har vokst godt under dusjonsbråket. Trolig kan telekundene glede seg over lavere telepriser både på kort og lang sikt.

Internasjonale markedet

Telenor må sikre seg internasjonale allianser. Blant de mest aktuelle kandidatene er finske Sonera, som Telenor allerede har et godt samarbeid med og British Telecom (BT), som er en ofte benyttet partner i internasjonale prosjekt. Telenor har en forhandleravtale med BT for Concert-produkter i Norge, og kan nok regne med å forlenget den. Både BT og Sonera kjente godt til Telenor på forhold og forholdene har neppe forverret seg etter fusjonsbråket. Blant de spennende spørsmålene blir hva som skjer med Telenordia i Sverige, der Telenor, BT og Tele Danmark eier hver sin tredel. Mens Tele Danmark ser ut til å bli Telenors hardeste konkurrent i Norge, kan selskapet ende som Telenors samarbeidsparner i Sverige.

Åpne aksessnettet

Som en del av fusjonsavtalen krevde EU at Telenor skulle åpne sitt lokale aksessnett for konkurrentene. Før fusjonen vedtok Stortinget som en følge av Stortingsmelding 24 en begrenset åpning av lokalaksessnettet. Faktisk har EU-kommisjonens behandling av Telenor/Telia utsatt konkurrentenes tilgang til Telenors aksessnett. Nå må en vente til etter at Y2K-problematikken har "gått over".

Gjenopplive teknologiprosjekter

En rekke teknologiprosjekter har stått på hold eller er sterkt bremset mens Telenor planla å fusjonere med Telia. Et eksempel er systemer for elektronisk handel.- begge fusjonspartene hadde hvert sitt system. Nå er det helt sikkert at Telenors Bestill og Betal-system skal videreutvikles.

Økt konkurranse

Under fusjonsarbeidet med Telia har Telenor pålagt seg selv en del restriksjoner og ligget lavt i terrenget på en rekke felter. Nå kan Telenor kjøre i gang for fullt på Internett, kabel-TV og satellitt. De andre teleselskapene vil benytte anledningen til å markedsføre seg selv som alternativer. Resultatet kan bli økt konkurranse i markedet.

Telia i Norge

Telia solgte sitt norske datterselskap for en uke siden. Kommer Telia tilbake til Norge etter dette, eller har de fått nok av Norge? Vurderer Telia å kjøpe andre aktører i det norske markedet?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

SOL

Telenor eier Scandinavia Online sammen med Telia og Schibsted og er i ferd med å opprette et felles holdingsselskap. Hvordan skal man håndtere dette samarbeidet fremover? Kan børsnoteringen og emisjonene gå som planlagt?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.