HELSE

Her går startskuddet for Norges første vekstfabrikk for helse og IKT

Storfint besøk: Vår gründer-interesserte kronprins Haakon, helseminister Bent Høie og byrådsleder Raymond Johansen fulgte spent med under åpningen av den nye helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken i Oslo.
Storfint besøk: Vår gründer-interesserte kronprins Haakon, helseminister Bent Høie og byrådsleder Raymond Johansen fulgte spent med under åpningen av den nye helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken i Oslo. Bilde: Astrid Bjerke Lund, Oslotech
14. okt. 2016 - 15:18
Vis mer

Det klirret i champagneglass og festtalene satt løst da Norges første fullblods helseinkubator startet opp i Forskningsparken i Oslo denne uken.

H.K.H. Kronprins Haakon sto for den høytidelige åpningen av Aleap.

Dette er et nytt veksthus for tidligfase-gründere som skal få hjelp til å lykkes.

Ambisjonen er å skape suksesser ikke bare i Norge, men også globalt.

Vel dreier det seg om helsesektoren, men IKT spiller også her en betydelig rolle.

– Vi skal dekke hele helsefeltet. Det omfatter legemidler, biologiske og kjemiske selskaper, men også hele spekteret med e-helse, helse-IKT, medtech og det helseteknologiske, sier Erling Nordbø som leder Aleap til digi.no.

– Fyller et hull i økosystemet

Han mener at initiativtakerne (se faktaramme) har identifisert et hull i økosystemet for gründere.

– Når oppstartsbedrifter kommer i gang får de litt drahjelp fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Så er det et hull før man kommer videre og investorer begynner å bli interessert i selskapet ditt. Det hullet må fylles med riktig kompetanse. For selskapene kan det være veldig forskjellig. De vi snakker om trenger en kombinasjon med forståelse for helsevesenet, men også teknologisk kompetanse for å løse utfordringer og behovene de skal dekke, sier Nordbø.

Erling Nordbø leder den nye helseinkubatoren, som ble åpnet onsdag denne uken. <i>Bilde: Astrid Bjerke Lund, Oslotech</i>
Erling Nordbø leder den nye helseinkubatoren, som ble åpnet onsdag denne uken. Bilde: Astrid Bjerke Lund, Oslotech

Hos Aleap lokker de også med nettverk. De skal hente inn ressurspersoner etter behov.

– Det kan være fra NTNU, teknologimiljøet på Kjeller, Sintef som ligger rett i nærheten her. Alle miljøer som er best på akkurat det de driver med.

Tett på IT-inkubator

Aleap sitter også rett på andre siden av glassgaten for IT-inkubatoren Startuplab i samme fysiske bygg. De to miljøene skal samarbeide, forsikrer Nordbø.

– Dette skal ikke være noen konkurrent. Her vil det kanskje være oppstartbedrifter som flytter på seg over til dem, eller den andre veien.

Så langt viser interessen at det er flere helse-teknologiske oppstartsbedrifter enn tradisjonelle helseselskaper preget av medisin, biologi eller kjemi.

IKT blir svært viktig for nær sagt alle helseprodukter, mener dekan Morten Dæhlen. Arkivfoto. <i>Bilde: Per Ervland</i>
IKT blir svært viktig for nær sagt alle helseprodukter, mener dekan Morten Dæhlen. Arkivfoto. Bilde: Per Ervland

Mener IKT gjennomsyrer helse

En av de som deltok under åpningen er dekan Morten Dæhlen ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultet, Universitetet i Oslo. Han er også tidligere professor og leder ved Institutt for informatikk.

Litt spissformulert sa han at enhver medisin eller helseprodukt kommer til å ha en komponent av IKT eller informasjonsteknologi i framtiden.

– Alle helseprodukter og -tjenester vil i en eller annen form involvere IKT, enten det er svært IKT-tungt eller i mindre grad, utdyper Dæhlen til digi.no.

Selv sitter han langt unna markedet, som han sier, men følger teknologien og forskningen desto nærmere. Særlig peker han på big data, informasjonssikkerhet og maskinlæring eller kunstig intelligens som områder der Norge kan utmerke seg innen helseområdet.

– Hvilke håp har du for gründervirksomheten som skal vokse hos Aleap?

– Jeg har stor tro på å samle spisskompetansen innenfor et miljø, slik de gjør. Det tror jeg er veldig viktig. Det er i seg selv et godt grep for å komme videre, sier dekan Morten Dæhlen.

60 plasser, men kan doble

Det er satt av 60 arbeidsplasser til gründere fordelt på 650 kvadratmeter i et åpent kontorlandskap nå i starten. Dette kan dobles hvis etterspørselen blir stor. Fire bedrifter er allerede på plass og til uken flytter 10 nye selskaper inn i lokalene.

Aleap sier de ikke skal være en konkurrent til inkubatoren som allerede finnes ved Oslo Cancer Cluster, som er et senter for kreftbehandling.

– Hvis det er åpenbare cancer-kandidater som banker på døra kommer vi til å guide de over til dem. Det finnes også miljøer rundt universitetene, men ingen andre som har tatt den rollen vi ønsker å fylle ved å ha et fullverdig tilbud til oppstartselskaper innen helse, sier Nordbø, som altså mener de representerer et unikt tilbud.

Den offisielle åpningen av Aleap samlet denne uken et par hundre inviterte gjester. <i>Bilde: Astrid Bjerke Lund, Oslotech</i>
Den offisielle åpningen av Aleap samlet denne uken et par hundre inviterte gjester. Bilde: Astrid Bjerke Lund, Oslotech

– Stor interesse fra investorer

Hva med tilgang på vekstmidler? Aleap skal ikke selv sprøyte penger inn i gründerbedriftene.

– Kapital er et kritisk punkt. Det må en miks av offentlige virkemidler og privat kapital til hvis vi skal klare å få fram disse selskapene. Det er allerede en del investorer som er veldig interessert i det vi skal få til her. I går møtte jeg et amerikansk investorselskap som ønsker å plassere pengene sine i Norge. De ser på helsesektoren som spesielt interessant. Planen vår er å bygge opp et nettverk av investorer. Det de trenger er kompetanse på helse. I dag opplever de at området har høy risiko fordi de ikke kan helsefeltet. Det seg jeg på som vår oppgave å gjøre noe med, sier Aleap-lederen.

Eksport for 20 milliarder

Helseminister Bent Høie var også til stede under åpningen onsdag. Han sa da at Aleap representerer fremtiden, både for flere arbeidsplasser og økt verdiskaping.

Norsk helsenæring eksporterer allerede for 20 milliarder kroner årlig, med en tosifret vekst, ifølge en rapport Menon Economics kom med før sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra