BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hermansen gir Sir Peter hodepine

Telenor gir British Telecom (BT) og konsernsjef Sir Peter Bonfield en økonomisk hodepine. De vel 20 milliarder kronene som Telenor vil få for selskapets interesser i det tyske selskapet Viag Interkom, finnes nemlig ikke.

Frode Eriksen
2. jan. 2001 - 10:12

BTs gjeld økte nemlig i romjula da Telenor valgte å innløse en opsjon, der selskapet kan selge sin eierandel på 10 prosent i det tyske teleselskapet Viag Interkom for en fast pris på vel 13 milliarder kroner, fastsatt 15. august. Samtidig vil Telenor få tilbake sin del av kostnaden for den tyske UMTS-auksjonen på vel 7 milliarder kroner. Telenor ble i 1998 invitert av nettopp BT og det tyske energiselskapet Viag (senere E.ON) til å delta på eiersiden i det tyske teleselskapet.

BT vil få full kontroll i det tyske selskapet, men også en ytterligere økt gjeldsbelastning og det er ikke noe konsernsjef i BT Peter Bonfield trenger akkurat nå. For Telenor skal ha oppgjør i kontanter.

Saken blir ikke bedre av at Telenor sitter med en annen opsjon, som ble inngått i januar. Den gjelder Telenors eierandel i det irske mobilselskapet Esat Digifone som selskapet kan kreve innløst for drøye 11 milliarder kroner. Fristen for denne opsjonen er utsatt med to måneder til 7. februar. Også denne opsjonen vil gi Telenor en gevinst på 10 milliarder kroner, og selv om selskapet dermed ikke lenger sitter med irske teleaksjer, er det mye som taler for at Telenor ikke tar seg råd til å la være å innløse denne opsjonen.

BT har nylig forsøkt å refinansiere sin gigantiske gjeld på nær 400 milliarder kroner som i hovedsak kommer etter auksjoner på europeiske mobillisenser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.