BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hermansen tar verden med mobil

Esat Digifone i Irland og Grameenphone i Bangladesh åpner i dag og skjærtorsdag med Telenor i sentral rolle på utbyggings og driftssiden. Nye mobilnett i Hellas og Tyskland mangler bare Telenorstyrets endelige godkjenning og flere andre prosjekter er under arbeid. Tormod Hermansens Telenor står klar til å erobre verden med mobiltelefonen som våpen.

Frode Eriksen
21. mars 1997 - 11:00

I dag åpner Irlands andre mobiltelenonnett basert på GSM-standarden, og førstkommende torsdag er det klart for Bangladesh. Telenor eier 40 prosent av det irske operatørselskapet Esat Digifone, mens eierandelen i Grameenphone er over 50 prosent.

Det første målet for Telenor i Irland er at Esat Digifone får mobilelefonpenetrasjonen opp i minst ti prosent sammen med det irske televerket. Markeds og PR-sjef i Telenor International, Fredrik Grindland, sier til digi:tele at ti prosent i praksis betyr en grense der en oppnår en penetrasjon som deretter blir selvdrivende.

- Vi har sett i andre markeder, blant annet det norske, at når antall mobiltelefoner passerer en "kritisk masse" vil markedet få en naturlig vekst på mobilsiden. Dette er vårt første mål å oppnå i Irland, sier Grindland.

Satsingen på Irland har ikke vært gratis for Telenor. I dag er det ikke så mange som tenker på at nettet egentlig skulle vært i drift fra midten av februar etter konsesjonsvilkårene, noe som har kostet operatørselskapet noenogtredve millioner kroner. At samarbeidet med det irske politiet om bruk av politiets master også trakk ut i det lengste har heller ikke vært av det gode.

- Det viktigste er at nettet yter den kvalitet vi mener det bør ha nå når det settes i drift, sier Grindland, som sier at Esat Digifone gir en garanti fra første dag på at om en samtale blir brutt så belastes en ikke kostnader hvis en ringer opp samme nummer innen fem minutter. Selskapet fører en prisstruktur som generelt ligger lavere enn konkurrenten.

- Det er også viktig for oss at vi kan få solgt abonnement til Est Digifone fra 200 utsalgssteder knyttet til forhandlere vi har inngått avtale med, sier Grindland.

Øvrige målsetninger for Esat Digifone er ifølge styreformann Denis O'Brien, sitert i The Irish Times, minst 50.000 abonnenter første året. Dagens infrastruktur kan håndtere minst 150.000 kunder, noe som skal holde til år 2000, da selskapet også venter sitt første overskudd på en markedsandel som bør være på rundt 50 prosent. Samlet vil investeringene i Irland beløpe seg til vel to milliarder kroner.

- Bangladesh er et marked som er totalt forskjellig fra Irland, sier Grindland, og legger til at bare en prosent av de 120 millioner innbyggerne i landet utgjør like mange mennesker som antall mobilkunder i Norge, inkludert Telenors norske konkurrent. Lav gjennomsnittsinntekt gjør at dette ikke blir noe for folk flest i landet. Men en gruppe på noen millioner mennesker har norsk levestandard og råd til en mobiltelefon.

Grindland sier at landet er så å si fritt for bakkebasert infrastruktur. - Landet er imidlertid flatt og utbyggingsplanene er justert til bare noen få år fordi behovet for bakkestasjoner er mindre enn ventet.

I Bangladesh fikk fire operatører mobillisens samtidig i fjor høst. Grameenphone er det eneste som har kommet så langt at et nett kan åpnes for ordinær drift på landets nasjonaldag 26. mars. - Åpning på denne dagen var viktig lokalt, sier Grindland.

Viktigste samarbeidspartner og nøkkel til telekommarkedet i Bangladesh er Grameen Bank, etablert av den tidligere universitetsprofessoren Muhammad Younus, i frustrasjon over at fattige kvinner ikke en gang fikk smålån for å etablere en liten deltidsarbeidsplass. På 20 år har Yunus bygd opp Grameen Bank som i Bangladesh nå har over to millioner kunder, og mindre tap en tradisjonelle storbanker, til tross for at hovedtyngden av kundene er fattige kvinner uten kredittverdighet i tradisjonell bankdrift. Men så er da Grameen Bank heller utradisjonell.

Problemet med at kommunikasjonen mellom de ulike stedene i landet ikke fantes dukket opp og Younus etablerte Grameenphone. En kontakt brakte Telenor på banen som aktuell samarbeidspartner, en avtale ble inngått og Grameenphone fikk sin mobiltelefonlisens i fjor.

- I Bangladesh er en del av prosjektet etableringen av landsbytelefoner, der en kvinne får lån til innkjøp av en mobiltelefon, som hun kan finansiere og ha en liten biintekt av ved å leie ut til kunder landsbyen. I tillegg til dette vil vi drive nettet på normale kommersielle betingelser til enkeltkunder, sier Grindland, som legger til at også i Bangladesh er målet å tjene penger.

Men Telenor har mye annet i vente. Styret valgte tirsdag å utsette endelig vedtak om bedriften ønsker å delta i utbygging av et DCS-1800 nettet i Tyskland, sammen med VIAG og British Telecom.

Denne utbyggingen blir, dersom styret i Telenor vil, selskapets største investering i et GSM-nett noen gang. Telenors andel i DSC-1800 prosjektet i Tyskland har en prislapp på 2,8 milliarder kroner, som er en halv milliard mer enn hva Telenor har investert i sitt norske GSM-nett.

- Utsettelsen er av formell art og betyr bare at styret skal få en god saksbehandling før vedtaket gjøres, sier pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard. Han sier at det samme vil gjelde for en eventuell avtale med det greske televerket OTE, som tirsdag offentliggjorde at de vil tilby Telenor en samarbeidsavtale som i realiteten gir Telenor anledning til å kjøpe 30 prosent i det aksjeselskapet som skal bygge ut og drive en DSC-1800 lisens.

Og om dette ikke er nok så står flere land i Europa for tur. I Italia samarbeider Telenor med blant annet British Telecom i et konsortium som skal by på lisenser som ventelig blir lagt ut i sommer. I Østerrike driver Telenor med prøvedrift av et DCS-1800 nett.

Og la oss heller ikke glemme Pannon i Ungarn som har vist at Telenor også kan drive mobiltelefoni i utlendighet som minoritetspartner. Telenor vil gjerne glemme Romania, der konsortiet Telenor deltok i var innstilt av en en kommisjon til en av to lisenser. Telenor-gruppen fikk likevel ikke napp fordi den rumenske regjeringen mente at en lisens til France Telecom ville veie tyngre i forhold til et kommende Nato-medlemsskap for Romania...

Telenor har også mobilengasjemenent i Russland gjennom North-West GSM i St. Petersburg. Der eier Telenor sammen med andre nordiske teleoperatører 49 prosent av aksjene, som er den eierandel russiske myndigheter tillater utenlandske eiere å ha. North-West GSM har i løpet av to driftsår fått over 25.000 kunder, dobbelt så mange som forventet, og går med overskudd allerede i sitt andre driftsår.

Telenor har også offentliggjort kjøp av 49 prosent av aksjene i det russiske GSM-selskapet Extel, som har ti års lisens for GSM i regionen Kalinigrad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.