BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hotelldrama medførte Alcatel-salg

Den tidligere elektronikkstorhet ITT Corporation, nå en like gigantisk hotellkjede med 414 hoteller i 62 land, kjemper som besatt mot å bli kjøpt opp av Hilton Hotels. ITT selger nå tre millioner aksjer i Alcatel Alsthom for å unngå å bli slukt av Hilton.

Øystein Kvistad
14. feb. 1997 - 15:00

Forsøk på fientdlige oppkjøp er ikke et uvanlig skue i markedsøkonomiens hjemland, USA. Denne gangen er det ITT-sjefen Rand V. Araskog som kjemper for å beholde kontrollen over eget selskap, etter at Hilton Hotels Corporation har lagt inn et bud på 6,5 milliarder dollar for å sikre seg konkurrenten.

Onsdag avviste ITT tilbudet, og i går svarte selskapet med å selge sin eierpost på tre millioner aksjer i det franske telekom- og ingeniørselskapet Alcatel Alsthom SA. ITT fikk 301 millioner dollar for Alcatel-aksjene, som ble kjøpt av en ennå ukjent amerikansk kunde, skriver Wall Street Journal fredag.

ITTs nære forhold til Alcatel skriver seg tilbake til 1992 da Alcatel skaffet seg 30 prosent av aksjene i en joint venture-avtale de to selskapene imellom. Det førte til at det ble laget ni millioner Alcatel-aksjer som ITT lovte å sitte på fram til 3. juli 1997. ITT solgte imidlertid 2,1 millioner av disse aksjene allerede i fjor.

Hverken ITT eller Alcatel ønsker å kommentere aksjesalget nærmere, men ut fra kursen (100,68 dollar) på Alcatel-aksjen ved stengetid på Paris-børsen torsdag, later det til at ITT har fått omtrent markedspris for sin aksjepost. ITT eier fremdeles 4,5 millioner aksjer i Alcatel, eller omtrent 2,8 prosent av selskapets kapital, som tilsvarer en markedsverdi på litt over 450 millioner dollar.

Ifølge WSJ Interactive vil ITT kunne reise tre milliarder dollar ved å selge ut eiendeler som ligger utenom selskapets kjernevirksomhet.Analytikere med god kjennskap til ITT, spår at enhver virksomhet som ikke naturlig hører hjemme under ITTs Sheraton-hoteller eller Ceasars World-kasinoene, ligger mest lagelig til for salg.

Hilton Hotels har budt 55 dollar per aksje for ITT. Etter at New York-børsen fikk meldingen om at ITT vil kjempe med det de har, deriblant haugevis med aksjer i Alcatel, steg ITT-aksjen med 62,5 cent til 58,25 dollar. Hilton-aksjen falt 12,5 cents til 27,50 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.