BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP bygger stormaskin fra bladservere

Nye Superdome 2 lover nidoblet ytelse på halve arealet, og 40 prosent lavere pris.

29. apr. 2010 - 14:36

HP har fornyet arkitekturen til sin stor- og supermaskin Superdome, for første gang på ti år. Superdome 2 bygges opp av bladservere, med utgangspunkt i prinsipper kjent fra HPs kunngjøring i fjor høst om en ny konvergent arkitektur, døpt «Converged Architecture».

I praksis innebærer den nye Superdome-arkitekturen at alle HPs Itanium-baserte bladservere, det vil si alle bladservere i Integrity-familien, bygges over samme lest.

Det er mengden Itanium-bladservere som gjør maskinen til en Superdome, og man skal i prinsippet kunne bygge ut en maskin gradvis fra toveis Integrity til 1500-veis Superdome 2 ved å legge til nye komponenter, mens maskinen hele tiden er i drift.

HPs nye bladarkitektur er for øvrig lik for både Itanium, x86 og lagring. Integrity-servere kan dele rack og bladserverhyller med x86-baserte bladservere (Proliant-familien) og lagringsblader, og alt skal kunne administreres og driftes under ett.

Ved lanseringen uttrykte Martin Fink, senior visepresident i HP og leder for avdelingen for forretningskritiske systemer, dette slik:

Bladserveren BL860 har to prosessorer, hver med fire kjerner. <i>Bilde: HP</i>
Bladserveren BL860 har to prosessorer, hver med fire kjerner. Bilde: HP

– I dag kunngjør vi flere nye Integrity-systemer satt sammen etter «Blade Scale»-arkitekturen med Intels Itanium 9300-prosessor. Vi har tenkt gjennom dette problemet fra grunnen av, og vi har laget en ny konstruksjon der utgangspunktet er infrastrukturen heller enn selve boksen.

I systemet er det to grunnleggende byggemoduler, som ifølge Fink skal kunne brukes til å bygge enhver datamaskin fra to til 1500 prosessorer.

– Heller enn å betrakte Superdome som en helt egen enhet, har vi trukket den inn i infrastrukturen, og gjort den til en del av et felles miljø, sa Fink.

Det som er særegent for Superdome, leveres som tilleggsmoduler til den grunnleggende bladarkitekturen, som altså er felles for Itanium og x86. De to viktigste heter henholdsvis «Crossbar Fabric» og «Blade Link».

«Blade Link» er en kopling som binder sammen to bladservere for å lage en fireveis maskin av to toveismaskiner. Koplingen klaskes på i front. Den er laget slik at dersom man har fire bladservere ved siden av hverandre i samme hylle, og legger til to koplinger, så får man en åtteveis maskin. Systemene rekonfigureres idet koplingen festes.

Bladserverne i den midterste rekken er dekket av koplingen Blade Link som slår to toveis servere til en fireveis, eller fire toveis servere til en åtteveis. <i>Bilde: HP</i>
Bladserverne i den midterste rekken er dekket av koplingen Blade Link som slår to toveis servere til en fireveis, eller fire toveis servere til en åtteveis. Bilde: HP

Den er denne Blade Link som ifølge HP gjør at de nye Integrity-serverne kan levere opptil nidoblet ytelse på halve arealet i forhold til forgjengeren.

Det er også den, sammen med hele den nye bladserverarkitekturen, som lar HP skryte av at de nå kan tilby alle trinn fra toveis og oppover til middels kraftige servere i samme fysiske boks. Hittil har kunden vært tvunget gjennom fem ulike bokser for å utføre en tilsvarende utvikling.

Oppgaven til Crossbar Fabric er å sørge for at I/O, minne og prosessorkraft skalerer uavhengig av hverandre. Den formidler data mellom bladservere og I/O-porter på et vis som HP beskriver som «intelligent» og «redundant», slik at systemets feiltoleranse også heves kraftig.

Strømforsyninger kan byttes under drift. <i>Bilde: HP</i>
Strømforsyninger kan byttes under drift. Bilde: HP

Både Microsoft og Red Hat har varslet at de ikke akter å videreutvikle sine operativsystemer til Itanium-plattformen.

Ifølge uttalelser til IDG av analytiker Nathan Brookwood i Insight64, spiller det liten rolle i praksis, siden verken Windows eller Linux er spesielt utbredt på Itanium-maskiner. HPs kunder holder seg i hovedsak til selskapets Unix, HP-UX.

Den nyeste utgaven av dette operativsystemet, HP-UX 11i v3, er blitt utvidet med egenskaper tilpasset den nye maskinarkitekturen. Ifølge HP er det store forbedringer innen hvor raskt applikasjoner kan legges ut – tallfestet til «opp til 50 prosent» – og i forhold til hvor raskt et system som feiler automatisk overtas av et annet. Det siste beskrives som «markedets kjappeste failover», med «tilbakemeldinger fra HP-kunder og HPs ingeniører» som kilde.

En annen nøkkelegenskap til det nye operativsystemet er automatisert lastfordeling slik at kapasiteten til virtuelle servere kontinuerlig tilpasses det faktiske behovet.

HP-UX har videre fått en ny form for funksjonalitet, kalt «Blade System Matrix». HP beskriver dette som en «konvergent infrastrukturplattform for delte tjenester».

Poenget er å gjøre det mulig å legge opp hele applikasjonsinfrastrukturer, altså programvare, servere, lagring og nettverk, i løpet av minutter, framfor uker eller måneder slik HP oppfatter situasjonen i dag.

– Kunder vil kunne se på infrastrukturen sin og si: «Jeg må legge ut en løsning.» Bakgrunnsinfrastrukturen vil automatisk og smidig tilpasse seg denne løsningens behov. Man trenger ikke tenke på kablene som må koples eller bladserverne som må legges til. Programvaren bare samler det hele og legger ut det nye miljøet, sa Fink.

Det går fram av lanseringen at HP er villig til å garantere – og la datasentrene gjøre det samme overfor deres kunder – bortimot 100 prosent oppetid for tilstrekkelig utbygde Integrity-maskiner. HP tilbyr «Mission Critical Services» for å bistå med en gjennomgang av IT-miljøet og tilpasse vilkårene for et partnerskap.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.