RESULTATERFINANS

HP-delingen: Nødvendig fokusering på data

Hewlett-Packard, verdens nest største dataselskap skal deles i to - et selskap for instrumenter og komponenter og et rendyrket dataselskap. HP har tapt terreng de siste årene og nå ryker også toppsjefen Lew Platt ut.

Einar Ryvarden
3. mars 1999 - 11:11

HP har slitt med fokusen og taper terreng. I går dukket de først ryktene opp, og tidlig i dag morges bekreftet HP ryktene selv: HP skal deles i to selskaper. Egentlig er ordet utskillelse, eller fisjon, mer korrekt - dataselskapet HP skal kvitte seg med de noen av de mindre kjente sidene av selskapet for at ledelsen skal kunne fokusere på datadelen.

Ut ryker HPs produksjon og salg av måleinstrumenter til medisinsk og kjemisk industri samt selskapets komponentproduksjon. Til sammen omsatte disse delene av HP for 60 milliarder dollar i fjor, mens data og skriverdelen av selskapet omsatte for 313 milliarder kroner, noe som tilsvarer et forhold på én til fem.

Her i Norge står salget av testinstrumenter og komponenter bare for syv-åtte prosent av omsetningen, forteller administrerende direktør i HP Norge, Frode Haugli.

- Ledelsene av de to delene vil få bedre fokus, sier Haugli og forteller at det ikke er tatt noen avgjørelse om hvem som i fremtiden skal lede de to selskapene her i Norge.

HP har arbeidet med oppdelingen av selskapet i over et år, forteller ledelsen til Wall Street Journal og vurderte også å skille ut skriverdelen av selskapet, men dette ble for komplisert. Skrivere står for rundt en fjerdedel av omsetningen i HP og et utskillelse hadde dumpet HP nedover listen av verden største dataselskaper.

Men HP har ingen bråhast - fisjonen skal være gjennomført først om 12-18 måneder.

Målt i børsverdi har HP kranglet med Compaq om å være verdens tredje største dataselskap. Med sin sterke vekst har Dell kapret andreplassen mellom IBM og Compaq/HP.

Oppdelingen kommer etter flere års motgang for HP. I de senere år har HP prioritert fortjeneste fremfor vekst. I fjerde kvartal 1998 steg omsetningen og fortjenesten i selskapet bare med henholdsvis én og tre prosent sammenlignet med fjerde kvartal i 1997 til samme periode i 1998. Internasjonalt vokser IT-omsetningen med fem-seks prosent i året, ifølge analyseselskapet IDC.

Salget av HPs egne produkter, både det måleutstyret og Unix-serverne faller, mens det mindre lønnsomme salget av Intel/Windows NT-server vokser kraftig. I fjerde kvartal økte også skriversalget, men i det viktige amerikanske markedet falt HPs salgsinntekter. HP ble hardt rammet av Asia-krisen I et håp om å rette opp kursen offentliggjorde HP i febraur en selskapsbred fokusering på internett slik Microsoft og IBM tidligere har gjort.

Men dette var åpenbart ikke nok for eierne. Sammen med instrumenter og komponenter "skilles" også toppsjefen Lewis "Lew" Platt ut. Han beklager og forteller at synergieffektene i dagens HP skaper mer forvirring enn nytte. Lew Platt fortsetter som styreformann, men går av når delingen er gjennomført.

HP lover at reorganiseringen ikke skal føre til større permitteringer, men utelukker ikke justeringer. HP har i dag 122.000 ansatte. Instrument-selskapet skal ledes av dagens sjef, Edward W. Barnholt. Selskapet skal satse sterkere på bildebehandling og kommunikasjon, forteller HP. Selskapet vurderer å børsnotere det nye selskapet og tilby markedet 15 prosent av aksjene mot slutten av året.

Dette vil bli den største børsintroduksjonen Silicon Valley har sett hittil. Instrumentselskapet skal overta HPs produksjon av komponenter for radiokommunikasjon og fiberoptikk, men ikke PA-RISC prosessoren. Denne fases uansett ut over tid til fordel for Intels nye IA-64 brikker (Merced og etterkommer) som HP har hjulpet Intel å utvikle.

Nyheten om skillet ble svært positivt mottatt på New York-børsen, der aksjekursen spratt opp 4,2 prosent i går etter at ryktene ble kjent.

HP er ikke det første selskapet som har skilt ut deler av sine selskaper fordi ledelsen ikke lenger klarer å griper rundt alt. I 1996 skilte den amerikanske telegiganten AT&T ut sin forskningsarm Lucent og NCR, som de hadde kjøpt noen år tidligere. IBM solgte sent i fjor sitt aldende nettverk Global Network og har tidligere solgt sin skriver-divisjon som nå heter Lexmark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra