BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP Jornada 545 Pocket PC

Pocket PC er nyeste skudd på stammen av håndholdte maskiner og maskinene har akkurat begynt å komme ut på markedet. digi.no vil prøve å holde deg informert om hva som er hva.

Lars Kvanum
22. mai 2000 - 12:21

Første møte med HP Jornada var positivt. Den var liten, pen og forholdsvis lett. Den lå også rimelig godt i hånden tatt i betraktning størrelsen og formen. Maskinen imponerer forsåvidt ikke med et lekkert og nyskapende design, men heller med sine myke linjer og litt anonyme sjenerthet. Faktisk minner utseendet litt om Palm III, hvilket er helt greit siden det er et design som fungerer. De har også fått med lokket over displayet. Dette er ikke bare greit, men påkrevd hvis man er i bevegelse og trenger en enhet man kan slenge i vesken eller putte i baklommen. Hvis man heller vil kjøpe et skinnfutteral, kan man i så fall ta av det originale dekselet. En annen ting som er kjekt med dekselet er at det, i åpnet tilstand, fungerer glimrende som beskyttelse mot lys. Den fungerte også som en holder for pennen man bruker til å skrive med.

Pennen som fulgte med har form som en ispinne og i hvertfall gamle Palm Pilot-brukere, som meg selv, trenger litt tid for å venne seg til den. Etter en liten stund var den veldig behagelig og fin å bruke. En av de gode tingene var at den var så lett, men dette hadde også noen ulemper med at den var lett å miste og var litt ubalansert til tider. Man kan ikke tilfredsstille alle, men jeg har begynt å like den.

For meg som er "begghendt" var enheten veldig bra laget. Pennen i venstre hånd, og HP'en i høyre hånd. Som venstrehendt fikk jeg da faktisk bedre kontroll på knappene enn en høyrehendt ville, siden jeg fikk en knapp under pekefinger og en knapp under langfingeren. Knappen jeg hadde under langfingeren kunne være en smule vanskelig å komme til for høyrehendte uten å skifte grep, men dette kan være bevisst fra HP sin side - knappen er for å starte opptak, så det ville være dumt om man trykket den inn i hytt og pine og dermed fyllte opp minnet.

Knappen jeg hadde under pekefingeren, eller heller hjulet, var like lett å komme til uansett hvilken hånd man hadde maskinen i. Veldig bra plassering av den kanskje viktigste knappen på - den man blar med. Vri litt på den, og du blar opp eller ned. Utrolig kjekk å ha i stedet for å tulle med å bla med pennen.

Skjermen var veldig lett og lese, og fargene var fine og skarpe. Det eneste som manglet var lettere tilgang til skjerminnstillingene siden fargeskjermer er veldig utsatt for å bli uleselige når det kommer lys på dem. Da er det dumt å måtte gå via flere menyer (som man ikke ser på grunn av gjennskinnet) for å stille inn enheten. HP har også være litt uheldig med noen utsagn om antall farger som ikke viste seg å stemme. For mer informasjon kan du lese HP Jornada holder ikke spesifikasjonene. Feilen er dog ikke så veldig viktig, siden det er liten forskjell på 16 og 12 bits farger på en slik skjerm. Jeg så på flere bilder, og alle var veldig skarpe så dette er ikke noe stort problem.

En ting jeg hadde vonde drømmer om etter å ha brukt den gamle versjonen av Windows CE (versjon 2). Denne hadde tydelig vis innebygget Murphymodul (Murphy's Law). Alvorligheten av systemcrashene økte proporsjonalt med hvor langt unna en datamaskin du kunne hente frem backup fra, og hvor lenge det var siden sist gang du tok en backup. Dette var en ting jeg ville teste på den nye, og kjørte den så hardt jeg kunne for å få den til å ta kvelden, men alt jeg fikk til var å henge den en gang. Et enkelt trykk på reset-knappen, og maskinen var igang igjen uten å miste noe data i det hele tatt. Det virket derfor som om Microsoft har vært veldig flinke med denne versjonen.

Andre ting man hadde på maskinen var Pocket Streets for å se på kart, Golf og selvsagt Office-pakken: Word, Excel, Outlook og Internet Explorer. Alle var imponerende stabile i forhold til eldre versjoner og Internet Explorer fungerer bedre enn anntatt. Her kunne man uansett får problemer med nettsteder som hadde tatt seg friheten av å sette en gitt størrelse på sidene, eller sider som hadde store bilder. I likhet med Internet Explorer for vanlig stasjonær PC kunne bildet da legge seg over teksten i enkelte tilfeller.

HP har tydeligvis lagt mye energi inn i utviklingen av denne maskinen. Lyden fra høytalere var helt grei, mens lyden fra de medfølgende høretelefonene overrasket med kvaliteten på linje med gode MP3-spillere. Med et sett med litt dyrere høretelefoner ble lyden enda bedre. Så fort noen lager et equalizer-program til denne vil den antakelig vis fungere bedre enn de fleste MP3-spillerne på markedet.

En ting som trekker litt ned hvis man skal overføre store mengder data er hastigheten på overføringen. Den kan umulig benytte den hastigheten USB tilbyr, men her kan det være min maskin som har vært treg. Hastigheten her er uansett ikke noe som er noe problem med mindre man skal legge over hele fotoalbumet sitt eller 100MB med MP3.

Av tilleggsutstyr man kan få til Pocket PC er det veldig mye. Ikke alt er lansert enda, men produsentene har lovet mye morsomt utstyr. Ikke alt passer til alle modeller, men HP har tatt ansvar for å hjelpe deg og har lenker til de fleste produktene som passer til Jornada på sine sider. Det er derfor lett å finne ut hvor man kan få tak i, for eksempel, 300MB minne til MP3, en GPS eller et digitalt kamera.

Jornada kommer i to forskjellige versjoner: 545 som har 16MB RAM og 548 som har 32MB RAM. Maskinene vil være tilgjengelige i slutten av mai, og veiledende pris er i følge HP henholdsvis 5397,- for J545 og 6319,- for J548. Begge prisene er uten moms. Begge maskinene har en 133 MHz prosessor og fargeskjerm.

Standard tilbehør (følger med i boksen) Tilleggsutstyr som kan bestilles separat
USB Dokking og kabel Skinnetui (F1829A)
Seriekabel USB dokking (F1820A)
Øretelefoner USB kabel (F1821A)
Strøm adapter Serie dokking (F1834A)
Serie kabel (F1819A)
Strømadapter (F1817A)
Skjermbeskyttere i plastikk (F1827A) - 6 stk
Bil adapter (F1836A)
Deksel med penn (F1824A)
Ekstra penner (F1818A) - 3 stk
Bil adapter DC (F1836A)
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.