TELEKOM

Huawei girer ned i USA

Gir opp infrastruktur, satser mer på smartmobiler.

Huawei er en av verdens største leverandører av operatørutstyr. I USA nektes de å selge annet enn mobiltelefoner og nettverksutstyr til bedrifter.
Huawei er en av verdens største leverandører av operatørutstyr. I USA nektes de å selge annet enn mobiltelefoner og nettverksutstyr til bedrifter. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
6. des. 2013 - 14:55

Etter mange år der Huawei er blitt motarbeidet av amerikanske myndigheter i sine forsøk på å selge nettverksutstyr til mobiloperatører, setter det kinesiske selskapet strek.

I et e-postintervju med AllThingsDigital sier talsperson William Plummer at Huawei prioriterer å selge operatørutstyr til «markeder som er åpne for konkurranse, fornyelse og investering».

Plummer presiserer at Huawei ikke trekker seg ut av USA.

– Vi selger for mer enn én milliard dollar i USA, og vi er klare til å konkurrere og tilby innovative løsninger i samsvar med det kundene ønsker og myndighetene tillater, skriver han.

Huawei har blant annet et økende salg av smartmobiler i USA, i tillegg til at de selger nettverksutstyr til bedrifter.

Det er den påståtte sikkerhetsrisikoen ved å kjøpe kinesisk som gjør at amerikanske myndigheter nekter Huawei å bidra til kritisk infrastruktur i landet.

I Norge har både Telenor og Netcom satset på Huawei-utstyr i sine mobilnett.

På en samling med norske IKT-journalister i Oslo i går fikk Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas spørsmål om hvordan han vurderer risikoen ved å bruke utstyr fra Huawei.

Baksaas svarte at Telenor har på uavhengig vis forsikret seg at det ikke finnes bakdører i utstyret de har kjøpt. Eksperter hos Telenor har blant annet analysert kildekoden til programvaren som utstyret kjører, sa Baksaas.

Ifølge Wall Street Journal yter Obama-administrasjonen press mot sørkoreanske myndigheter for at også de skal boikotte Huawei. Tilsvarende press mot Australia har ført fram.

Wall Street Journal viser også til et brev fra to toneangivende senatorer der det uttrykkes bekymring over at Sør-Korea, som nær alliert med USA, tyr til utstyr for Huawei i sitt kritiske infrastruktur. Brevet er undertegnet av Robert Menendez, formann i senatets utenrikskomite, og av Dianne Feinstein, formann i senatets etterretningskomite, begge demokrater fra henholdsvis New Jersey og California. Brevet er stilet til forsvarsminister Chuck Hagel, utenriksminister John Kerry og etterretningssjef James Clapper. Avisen har fått tilgang til brevet, selv om det ikke er offentlig tilgjengelig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.