TELEKOM

Huawei kan utestenges fra Canada

Byr på milliardprosjekt, kan utelukkes av sikkerhetsbestemmelse.

Forfatterne av kongressrapporten som anbefaler boikott av Huawei og ZTE, republikaneren Mike Rogers og demokraten Dutch Ruppersberger, har begge gått ut i mediene for å be Canada avvise Huawei.
Forfatterne av kongressrapporten som anbefaler boikott av Huawei og ZTE, republikaneren Mike Rogers og demokraten Dutch Ruppersberger, har begge gått ut i mediene for å be Canada avvise Huawei. Bilde: Jay Mallin/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
10. okt. 2012 - 13:52

Huawei har slitt i mange år med å etablere virksomhet i USA, og opplevde denne uken at etterretningskomiteen i den amerikanske kongressen anbefaler offentlige og private institusjoner og bedrifter å boikotte selskapet.

    Les også:

I nabolandet Canada har Huawei derimot fått et solid innpass de siste årene. De oppgir å ha solgt utstyr for 400 millioner dollar. Kundelisten omfatter mobiloperatørene Bell Canada, Telus. SaskTel og Wind Mobile. De har bygget opp et senter for forskning og utvikling i hovedstaden Ottawa, med 130 ingeniører, og et hovedkontor i Markham i Ontario-provinsen med 300 ansatte. De har en statlig bevilgning på 6,5 millioner dollar øremerket forskning. Sikkerhetshensyn har ikke hindret en av deres kunder, Telus, fra å levere et sikret nettverk til det kanadiske militære.

Globale teleleverandører tevler nå om et milliardanbud om å levere et nytt sikret nettverk til den kanadiske staten. Det nye nettet skal ifølge den nasjonale kringkasteren CBC erstatte datasystemer som ble håpløst kompromittert av et massivt kyberangrep i 2010. Det antas at dette angrepet stammet fra Kina. Det hindrer ikke Huawei fra å være med i anbudskonkurransen.

Den amerikanske rapporten har aktualisert den kanadiske debatten om hvorvidt det er tilrådelig å bruke kinesisk utstyr i det nye sikrede nettet. Uttalelser fra Andrew MacDougall, talsperson for statsminister Stephen Harper, på en pressekonferanse i går – se Reuters referat – tyder på at også regjeringen har begynt å tvile.

MacDougall siteres slik:

– Regjeringen vil være varsom med å velge [hvem som skal delta] i byggingen av dette nettverket. Den påberoper seg unntaksbestemmelsen for nasjonal sikkerhet. Jeg overlater til dere å tenke over… hvorvidt Huawei bør være delaktig i et sikkerhetssystem for den kanadiske regjeringen.

Dette tolkes som et klart signal om at det kan være uaktuelt å slippe Huawei til i dette anbudet.

To faktorer bidrar til skjerpet press for å utestenge Huawei: I slutten av september ble det avdekket to tilfeller av kyberspionasje mot Canada, der sporene peker mot Kina. Videre har begge forfatterne av den amerikanske rapporten, det vil si både republikaneren Mike Rogers og demokraten Dutch Ruppersberger, kommet med medieuttalelser der de klart advarer Canada mot å la Huawei slippe til i det nye nettet.

Mike Rogers uttalte seg til CBC (se lenken gjengitt ovenfor), Dutch Ruppersberger til Wall Street Journal. Begge er helt kategoriske. Ruppersberger mener Canada er like mye utsatt som USA. Her er det ingen forskjell mellom republikaner og demokrat.

28. september meldte Reuters at kanadiske myndigheter, for andre gang, hadde innrømmet kyberangrep rettet mot kanadiske selskaper.

Det første angrepet var rettet mot energiselskapet Telvent i Calgary, eid av franske Schneider Electric. Det skapte driftsproblemer for selskapet ikke bare i Canada, men også i USA og Spania, skriver Reuters med henvisning til KrebsonSecurity. Angrepet skal ha skjedd 10. september, og skal ha rammet deres Scada-system OASyS. Dokumenter sendt til Telvents kunder etter angrepet inneholder spor som peker mot en kinesisk hackergruppe kjent som Comment Group, ifølge Joe Stewart i Dell SecureWorks.

Kanadiske myndigheter har nektet å kommentere et mulig kinesisk opphav til angrepet mot Telvent.

Det andre angrepet rettet seg mot et ikke navngitt kanadisk energiselskap. Reuters viser til Dell SecureWorks som kilde, og sier Dell skal ha sporet angrepet til en server i Beijing. Også dette angrepet er bekreftet, men ikke kommentert, av kanadiske myndigheter.

Canada opplever for tiden en annen stor sak der forholdet til Kina er i fokus: Regjeringen skal ta stilling til slaget av det Calgary-baserte oljeselskapet Nexen til den kinesiske oljegiganten CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) for 15,1 milliarder dollar.

CNOOC er et heleid statsselskap, og er Kinas tredje største oljeselskap med 100 000 ansatte og en omsetning i 2011 på nesten 220 milliarder kroner. I juni 2005 bød de 18,5 milliarder dollar for det amerikanske oljeselskapet Unolocal. Budet utløste tverrpolitisk motstand i kongressen, og CNOOC trakk budet.

Det er politisk motstand mot CNOOCs kjøp av Nexen, også blant parlamentsmedlemmene i regjeringspartiet. Regjeringen ventes å ta stilling til kjøpet i løpet av neste uke, eventuelt foreslå en parlamentarisk behandling som kan utsette avgjørelsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra