JUSS OG SAMFUNN

Hvor blir det av e-posten?

Hvor blir det av norsk næringsliv? Hvorfor er det så få merkevarebyggere som sender meg e-post? Hvorfor får jeg ikke e-post fra alle de annonsørene jeg har sagt OK til?

Jostein Borgmo
4. apr. 2002 - 07:09






For det første:

For det andre:


For det tredje:

Forrester Research Inc gjennomførte ifjor en undersøkelse som dokumenterte 10 prosent respons i snitt (!) når e-postreklamen sendes til kunder og prospekter. Altså for å beholde kunder og bevare relasjoner. Den samme undersøkelsen viste at det å bruke e-post for å skaffe nye kunder var særdeles kostbart. Kost per tusen var oppe i 200 dollar på leide adresselister, mens den var nede i 5 dollar når mailingene gikk til bedriftens egne adresselister.


Her på berget hindrer Markedsføringslovens paragraf 2b bedrifter fra å bruke e-post til å skaffe seg nye kunder på forbrukermarkedet. Man må ha innhentet samtykke på forhånd, før man kan sende markedsføringshenvendelser via e-post til forbrukere. Samtykket må være frivillig, uttrykkelig og informert.

Forbrukerombudet har mottatt en rekke klager fra forbrukere allerede vedrørende slik markedsføring. Og Forbrukerombudet har bedt enkeltaktører om å slutte med det. Det holder ikke å vaske adresseregistre mot reservasjonsregisteret i Brønnøysund, fordi dette registeret ikke dekker SMS og e-post.

Nok om det. Mitt lille poeng er at dette ikke hindrer norske bedrifter fra å bruke e-post til å markedsføre overfor kunder og prospekter som ettertrykkelig har gitt sitt samtykke.

Men det gjør de ikke.

Ennå.

En undersøkelse Gallup har gjennomført i år viste at 80 prosent av Norges bedrifter hverken har har planer om eller har foretatt masseutsendelser av informasjon eller reklame via e-post. Dette tallet bør raskt bli mindre.

Tradisjonell DM er dyrt, har lang ledetid; det skal lages, trykkes, postlegges og fremsendes. E-postutsendelse er rimelig, har kort ledetid og - kanskje viktigst - e-post er fleksibelt. Budskapet kan i større grad skreddersys, og det er mulig med større bredde i responsmulighetene og nettopp derfor - større muligheter for brukerkontroll. Hvilket er et gode for en markedsfører.

Noen viktige huskeregler sånn helt til sist: Ikke kringkast budskap - du skal engasjere kunder og prospekter i en dialog. Du trenger ikke selge noe hver gang. I stedet for panisk promotering av tilbud, kan og bør du by på noe verdifullt. Og helt til sist. Start forsiktig. Ikke bombarder kunder med spørreskjemaer. Siden e-post er så rimelig, trenger du ikke totalkundekontrakten første gang.

Selg inn den neste "daten". Du skal ha kundene dine lenge!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra