BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hvor blir det av virusene?

Virusforfatterne er ikke lenger flinke eller onde nok, eller er de bare redd for fengsel? Noen tror det er slutt på virus-epidemiene, andre frykter fremtiden - uansett har det vært mangel på skikkelig grusomme virus i år.

14. aug. 2002 - 12:13

Den første halvparten av 2002 har vært skremmende stille på vorusfronten. Etter fjorårets ville herjinger med milliard-regninger, har virusselskapene stort sett måttet nøye seg med å rope om Klez-ormen, som riktig nok er plagsom og kjip og visstnok kan gjøre litt skade - men som har lite å stille opp med i forhold til lei kode som Sircam, Code Red eller Nimda som skal ha gjort skade for milliarder.

Les også:

Antivirus kan ikke holde følge
Sikkerhetsekspert advarer mot MP3-virus
Virusmakerne forbereder seg på Windows .Net
Forskningssjef advarer mot bredbånd
Rolig virus-jul, men bare vent...
2001: Det store virus-året
De ti verste virusene i 2001
Sikkerhetstrøbbel - ikke bare for de dumme
Antivirus-selskapene må tenke nytt

Reuters´ Europa-kontor har skrevet en liten oppsummering av antivirus-selskapenes dilemma - at det ikke er nok virus for tiden. I fjor høst var de tapre riddere som kunne slå seg på brystet, blåse i trompeten, heise flagget og komme oss til unnsetning når våre maskiner og nettverk til stadighet ble skjendet av slem kode. I år har de stort sett måttet nøye seg med å dunke litt på stortromma, siden den relativt ufarlige (?) Klez-ormen har vært eneste rev i hønsegården.

I 2001 gikk for eksempel F-Secure ut med hele ni "Level 1"-advarsler, en betegnelse bare de mest skadelige angrepene får. Hittil i år har de ikke måttet sende ut en eneste advarsel av denne graden.

Britiske Sophos avslører mellom 600 og 700 nye virus hver måned, og det er bare halvparten av hva de måtte hanskes med i 2001, skriver Reuters.

Noen mener det kanskje er patriotisme, eller holdningsendring blant hackere, eller kanskje at surferne har blitt mer bevisste på hva som foregår. Uansett er det en omveltning fra fjorårets kaotiske tilstander.

Nyere versjoner av antivirus-programvare er spesielt effektive mot de enklere typene virus som lages av det man omtaler som script-kiddies, folk som bare laster ned et virus-byggesett fra nettet uten egentlig kjennskap til koding. Dermed stoppes endel av flommen. Ellers har jo USA blant annet innført lover som kan gi en virus-spreder livstid i fengsel i ekstreme tilfeller, noe som kanskje også har satt en støkk i mange.

For sikkerhetsindustrien er det uansett et problem - for de lever jo av at folk er villige til å betale for beskyttelse.Og det er ikke alle som synes stillheten er beroligende. Urs Uattiker, ved European Institute for Computer Anti-Virus Research, tror det er bare et tidsspørsmål før det smeller for alvor. - Problemet er at om vi må vente for lenge, kanskje vi blir for makelige og ute av stand til å bekjempe det?, sier han til Reuters.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.