KARRIERE

Hvordan holde fokus? Hvordan få jobb?

Hvis du tror at det ikke er jobb å få i IT-bransjen bør du skru av musikken, kaste pizzaen du tygger på og heller K-O-N-S-E-N-T-R-E-R-E deg om det du nå leser, befaler digi.nos nye spaltist, Jørgen Rørvik.

Jørgen Rørvik
22. nov. 2002 - 12:43
 
 

"IT-Jobb" var lenge forbundet med kort utdanning og raske penger.

Masse penger.

Som en direkte følge av dette strømmet unge håpefulle til alle landets IT-skoler, som spratt opp som paddehatter ettersom markedet skrek etter flere datakyndige. Bransjen tok av totalt og for mange gikk det over alle støvleskaft. Det ene nye konsulentfirmaet etter det andre ble etablert, noen med en del dyktige folk, men altfor mange med "generell kunnskap".

Ulempen med store høyder er at fallet ned blir like langt.

Noen ganger til under gulvet. For etter "IT-boomen" raste det meste ned til kunstig lave nivåer. Som følge av dette har 8000 IT-jobber forsvunnet i Norge de siste to årene, og mange av de private IT-skolene som gjorde braksuksess under oppgangen, har enten lagt ned eller totalt lagt om på driften. Problemet nå er at folk flest som har tenkt seg ut i utdanning ofte kvier seg for å ta en IT-relatert utdanning. Det er ikke rart når man ser hvordan det har gått med mange - veldig mange - som kun for kort tid siden jobbet og tjente store penger med relativt sett lite utdanning.

"Det er ikke jobber å få" hører jeg til stadighet fra folk jeg møter paa IRC, pratefora eller andre steder der datainteresserte mennesker er å finne. "Det er jo ingen ting.."

Om du mener det samme er det nå du skal skru av musikken, slutte å spise og konsentrere deg om det du nå leser.

For det ER jobber der ute - det er faktisk en god del av dem. Problemet er å få dem - i hvert fall om du bare har artium å skilte med. Dersom du vil ut i IT-bransjen er det ikke lenger nok å vise til at du har skrudd PC hjemme eller at du har tatt en MCP eller lignende på egenhånd. Det gjelder å være sulten på mer, hele tiden, og være aktivt søkende - i vid forstand. Bransjen er mottakelig for de som vil noe, de som uttrykker ambisjoner som går lenger enn til neste lønningsdato, og for de som aktivt søker etter å utvide sin kompetanse og sitt erfaringsgrunnlag.

Så hvordan kan du gå frem for å komme inn i IT? Her følger endel retningslinjer du bør huske og benytte deg av, slik at du som leser av digi.no kan få fortrinn fremfor andre søkere og andre studenter.

Utdanningen

  • 1) Finn det emnet som du interesserer deg mest for, enten det er web, nettverk eller annet
  • 2) Finn en skole som tilbyr denne utdanningen og gå for sertifiseringer
  • 3) Bruk god tid på å sammenligne skolene og snakk med flere for å få info og inputs fra tidligere elever. Ikke hopp på første og beste selger som ringer deg og vil tillby deg skoleplass
  • 4) Vurder private skoler opp mot de statlige. Erfaring tilsier at begge kan være bra, men det finnes også eksempler på det motsatte
  • 5) Knytt kontakter og skap ditt eget nettverk. Skolen er en genial startplass for å bli kjent med likesinnede som vil samme vei som du. Bli kjent med instruktørene og bruk tid på å få tips og vink fra dem
  • 6) Ikke se på klassekameratene dine som konkurrenter. Gjør du det, er sjansen for å lykkes mye mindre, og veien meget tyngre. Klassekameratene dine vil også ut i jobb, og om du er på lag med flere av dem, vil det være lettere for deg å få jobb dersom en av de skulle finne jobb, men ikke du. De aller aller fleste av alle jobber i IT-bransjen går gjennom kjente og på anbefalinger. Det er klart at det er vanskelig å kjempe om de resterende jobbene. Men siden du allerede kjenner flere i klassen som har jobb, stiller du sterkere en de i klassen som valgte å holde kunnskapen for seg selv og ville "gå alene". Du kjenner noen "inne" nå
  • 7) Velger du et kurs som inneholder sertifiseringer, så ta testene! Altfor mange går IT-studier uten å ta sertifiseringene. Det er ren idioti. Sertifiseringer er ikke alt, men en stor porsjon av nøkkelen når du skal vise hva du er god for
  • 8) Jobb aktivt med å finne deg en praksisplass. Arbeidserfaring har enormt mye å si, så om du skaffer deg en plass du kan jobbe et par dager i uken el lignende (gjerne gratis) , så gjør det
  • 9) Jobb med stoffet hjemme. Ikke tro at du får det inn med teskje på skolen. Altfor mange lukker skolebøkene når de går hjem.

Jobbsøkingen

  • 1) Bruk jobb-databasene aktivt, det er mange av dem, og til sammen blir det mange jobber
  • 2) Søk på alle jobber som kan være interessante. Har du lite erfaring med jobbsøking trenger du all trening du kan få
  • 3) Ved en første jobb er det helt meningsløst å kun gå etter lønn. Du er ny og vil ha problemer med å presse høy lønn uansett fordi du mangler erfaring
  • 4) Send CV og søknad. Husk at CV-en ikke skal være lenger enn maksimalt to sider. All informasjon som er viktig må stå på første siden. De som leser CV-er får inn mange og ser over raskt for å rydde unna de uaktuelle. Ser din første side spennende og bra ut, er du ett steg nærmere jobben
  • 5) Følg opp. Ring etter en dag eller to for å bekrefte at de har fått CV-en din. Forklar hvem du er og at du er veldig interessert. Be om tilbakemelding når de har lest CV-en din. Ring opp igjen dagen etter, og sjekk at de har lest den. Be om feedback på hva de synes, og om de mener du er aktuell for stillingen. (Dette kan for deg som søker virke masete, men er i praksis engasjement. Du viser at du er "sulten", og det er det det hele dreier seg om.)
  • 6) Ikke sitt på gjerdet og vent. Det dummeste du kan gjøre er å sende inn en CV og vente på svar. Vis engasjement. "Den som er mest sulten får ofte jobben"
  • 7) Når du får innkalling til intervju er det en del punkter som er smarte å ha forberedt seg på (se under).

Intervju

Forbered deg godt til intervjuet ditt. Bruk tid på å finne informasjon og forbered deg på spørsmål det er store sjanser for å få. Spørsmål som dem listet under er lurt å ha i bakhodet, det er store sjanser for at de kommer opp til diskusjon.

  • 1) Hva vet du om firmaet?
  • 2) Hvorfor vil du jobbe her?
  • 3) Hvorfor har du valgt å jobbe innen IT sektoren?
  • 4) Hvor ser du deg selv om 5 år?
  • 5) Hva er den vanskeligste avgjørelsen du har tatt?
  • 6) Hva er dine styrker og svakheter?
  • 7) Hvorfor har du ikke funnet jobb tidligere?
  • 8) Hvilke utfordringer ser du i denne jobben?
  • 9) Har du planer om å gifte deg eventuelt få barn? (egentlig ikke lov å spørre om, men forbered deg på at spørsmålet kommer likevel)
  • 10) Hva har du å bidra med?
  • 11) Hvorfor skal vi ansette deg?

Husk at intervjuet ikke er over før du har forlatt stedet. Du er under observasjon til du har kjørt fra parkeringsplassen.

De overstående retningslinjer er ingen garanti for suksess, men gode pekere på hva du bør huske på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

I en tid der mange setter fokus på hvor vanskelig det er å finne jobb i IT-bransjen, velger jeg å snu litt på det; Det er nå det er mulighet for den som virkelig er sulten til å skille seg ut fra massen og vise at man er tilstede. IT-bransjen vil snu igjen og begynne å rekruttere, frem til det skjer gjelder det å holde fokus og være målrettet i sin søken på ny jobb.

Lykke til!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.