MASKINVARE

IBM-brikke skjærer strømforbruk til en tidel

IBM vil presentere en dedikerbar brikke i PowerPC-serien, beregnet på mobiltelefoner og annet bærbart utstyr, som reduserer strømforbruket til en tidel av dagens nivå.

12. okt. 2001 - 10:13

Brikken er døpt PowerPC 405LP. PowerPC 405 er en serie brikker av typen "system on a chip", der PowerPC-prosessorer integreres med kontrollere og andre kretser for helt spesielle anvendelser. Brikkene brukes i skrivere, nettverksutstyr og i forbrukerelektronikk, blant annet Nintendos avanserte spillmaskin GameCube som japanerne har gledet seg over siden i sommer, og som skal lanseres i vesten i høst.

PowerPC-prosessor fra IBM.
PowerPC-prosessor fra IBM.

Detaljer om 405LP har lekket ut i forkant av Microprocessor Forum som holdes i San Jose 15. til 19. oktober. Strømsparing vil bli et viktig tema på denne konferansen og utstillingen. I tillegg til IBM vil også Intel og Transmeta fortelle om kommende produkter.

IBM har satset enorme beløp de siste årene for å utvikle en rekke strømsparende brikketeknologier. Bruk av kopper i stedet for aluminium for interne ledere i brikkene var en viktig milepæl, og har dannet skole for andre produsenter. Teknikken kalt "silicon on insulator" - gjerne forkortet til SOI - har også vunnet innpass i en rekke svært forskjellige brikker, og er lisensiert til en rekke andre brikkeprodusenter.

Strømsparing er en viktig egenskap til Power4, den avanserte dobbelprosessoren som har fått sin første anvendelse i IBMs nyeste superserver pSeries 690, også kalt Regatta.

 
PowerPC 405LP har helt andre anvendelser enn Power4, men er bygget over samme kjerne, og med den samme kopper- og SOI-teknologien. Det spesielle er kretser som sørger for å kutte driftsspenningen til de delene av brikken som ikke er i bruk i øyeblikket, og som greier å gjenopprette spenningen straks disse funksjonene må aktiveres igjen. Kombinasjonen av alt dette skal gjøre det mulig å kutte strømforbruket med opptil 90 prosent i den anvendelsene brikken er tiltenkt.

En liknende tankegang er nedfelt i en prosessor med kodenavn Banias som Intel vil presentere i Microprocessor Forum, og som ventes i produksjon fra 2003.

PowerPC 405LP vil komme i produksjon neste år. Foruten selve prosesseringsenheten, inneholder den spesielle kretser for kryptering og talegjenkjenning.

Ifølge ZDNet og Wall Street Journal innrømmer IBM å arbeide med "fem eller seks" selskaper som er interessert i å bruke brikken til mobiltelefoner, hånd-PC-er og annen forbrukerelektronikk.
 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra