RESULTATERFINANS

IBM gir opprykk til firkløver

Nivået under Sam Palmisano endres, og fire toppledere rykker nærmere sjefstolen.

20. juli 2010 - 12:20

Toppsjef Sam Palmisano fyller 59 år senere denne måneden, og det er tradisjon for å gå av ved fylte 60 år i IBM.

I går la selskapet frem regnskapet for kvartalet som sluttet 30. juni. Samtidig ble det kunngjort en reorganisering i toppen.

Fire IBM-topper gis mer ansvar i det umiddelbare sjiktet rett under Palmisano. Endringene tolkes av analytikere som at en av disse vil overta sjefstolen neste år:

Steven Mills (58), som har ledet programvaredivisjonen i mange år får nå også det øverste ansvaret for maskinvare, gjennom divisjonen servere og lagringssystemer.

Selskapets finansdirektør Mark Loughridge (57) får i tillegg ansvar for «enterprise transformation», et område som inkluderer ledelse av IBMs interne teknologisystemer.

Michael Daniels (56), som tidligere blant annet har ledet salg og distribusjon i Latin- og Nord-Amerika, blir ansvarlig for hele tjenestedivisjonen, et område som tidligere har vært delt.

Den siste av de fire er Ginny Rometty (52), som heretter skal lede markedføring og strategi. I tillegg er hun toppsjef for salg som tidligere.

Daniels og Rometty fremheves som de to største kandidatene til å overta etter Palmisano, mener analytikere som New York Times har vært i kontakt med.

Samtidig er de usikre. Kanskje betyr opprykkene bare at Palmisano planlegger å fortsette etter fylte 60, som neste år sammenfaller med at IBM fyller 100 år.

Opprykk: (fra v.) Steven Mills (58), Mark Loughridge (57), Michael Daniels (56) og Virginia Rometty (52). De to siste nevnes som de heteste kandidatene til topplederjobben når Palmisano går av med pensjon.
Opprykk: (fra v.) Steven Mills (58), Mark Loughridge (57), Michael Daniels (56) og Virginia Rometty (52). De to siste nevnes som de heteste kandidatene til topplederjobben når Palmisano går av med pensjon.

30 kvartaler på rad med vekst

IBM omsatte i andre kvartal for 23,7 milliarder dollar, en økning på bare 2 prosent sammenlignet med med samme kvartal i fjor. Wall Street hadde på forhånd ventet om lag 24,2 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt øker med 9 prosent, til 3,4 milliarder dollar.

På tjenestebiten øker omsetningen med to prosent til 13,7 milliarder dollar. Programvaredivisjonen øker også to prosent, til 5,3 milliarder dollar, mens salget av Websphere-familien alene øker 17 prosent.

Omsetningen for stormaskiner falt 24 prosent, mens omsetningen for store Unix-systemer falt 10 prosent. Fallet blir tolket i lys av at kunder avventer nye modeller som snart skal introduserer både i System Z-serien og Power Systems.

Totalt falt IBMs omsetning 6 prosent i EMEA-området (Europa, Midt-Østen og Afrika), mens det ble vekst på henholdsvis 3 prosent i USA, og hele 9 prosent i Asia.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.