BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: Intelligent overgang til tynn klient

Bjørn Tore Hoem har tatt på seg ansvaret for å fortelle Norge om WorkSpace on Demand, en måte å realisere en overgang til tynne klienter uten å hive ut alle PC-ene.

Eirik Rossen
28. nov. 1997 - 16:57

WorkSpace on Demand ble kunngjort tidlig i høst (se relaterte artikler), og har vært offentlig tilgjengelig siden 24. november. Tjener-delen av programmet utgjør et tillegg til OS/2 Warp Server, kalt WorkSpace on Demand Manager.

Klient-delen får en alminnelig PC til å oppføre seg som en nettverksmaskin: Den booter fra nettkortet, og henter operativsystem og øvrig programvare fra tjeneren. Lokal disk settes enten helt ute av spill, eller benyttes til "swap", altså en slags utvidet minne. Det brukeren får på skjermen, er først et påloggingsvindu for navn og passord, deretter den arbeidsflaten som sentralt er knyttet til brukeren, uavhengig av hvilken maskin påloggingen skjer fra. WordSpace on Demand kan også brukes på NC-er, NetPC-er, og, etter nyttår, på IBMs PowerPC-baserte Network Station.

- Løsningen passer ikke til alle brukere, understreker Hoem. - Men undersøkelser og vanlig erfaring tyder på at 70 til 80 prosent av brukerne på et typisk lokalnett kan få et enklere miljø og bedre ytelse med WorkSpace on Demand. Bare 20 til 30 prosent er såkalte superbrukere som virkelig trenger fete maskiner med store lokale disker.

Det er folk som programmerere, regnskapspersonell, IT-personell, grafiske designere, ingeniører osv. For oss andre rekker det med maskineri og et enkelt grensesnitt som gir direkte adgang til det sentralen kan tilby av funksjonalitet: nettleser, kalender, planlegger, tekstbehandler, regneark, terminalemulering, e-post, arbeidsspesifikke applikasjoner osv. Oppløsning, tastatur og mus endres ikke. Men brukergrensesnittet blir betraktelig enklere, for både bruker og systemansvarlig.

Hoem trekker opp fra bagen et par eldre ThinkPad (IBMs bærbare), noen kabler og en Token Ring MAU, og demonstrerer. Han kopler til, starter tjeneren og forteller videre.

- Den grafiske arbeidsflaten som dukker opp, konfigureres sentralt. Standardutgaven gir direkte tilgang til applikasjonene du har lov til å bruke. For noen brukere kan det være mer hensiktsmessig å boote rett inn i bestemte programmer, for eksempel en Lotus Notes-applikasjon eller en nettleser.

Tanken bak nettleseren - fra nyttår brukes OS/2-utgaven av Netscape Navigator 4 - er at standardhjemmesiden kan gi tilgang til vekslende bedriftsintern informasjon, og til applikasjoner. Nettleseren er ikke nødvendig for å kjøre Java-programmer, det gjør OS/2 direkte. DOS- og Windows 3.x-programmer kjøres også direkte. Windows 95-applikasjoner krever tilleggsprogramvare fra Citrix: Da vil også de kunne kjøres, ikke lokalt, men på en egen tjener. Problemer knyttet til kjøring av nyere Microsoft-programvare, er en av grunnene til at det er så viktig for NC-fronten å tilby egne alternativer til Microsoft Office.

Nå er Hoems lille tjener oppe, og vi skrur på klienten. Oppstarten går etter oppskriften, og krever sin normale tid, ikke synderlig forskjellig fra det jeg selv opplever når jeg skrur på PC-en hver morgen. Resten er så "streit" at det nærmest er kjedelig - data vekker som kjent størst oppsikt når det ikke virker.

Klienten viser et av alternativene til Office: kontorpakken StarOffice med innebygget nettleser, som flere i NC-fronten ønsker å bunte med sine apparater. Andre alternativer er to pakker fra Lotus: SmartSuite kommer til å få en fullverdig OS/2-versjon i løpet av første kvartal 1998, mens de som vil satse på Java kan se nærmere på eSuite (tidligere kjent som Kona).

- En av de store fordelene med denne løsningen, ligger i enkel administrasjon, sier Hoem. - La oss si at brukeren krever tilgang til et program som ikke er på arbeidsflaten. For administrator er det bare å finne applikasjonen i applikasjonsmappen, brukeren i brukermappen, og så trekke applikasjonen over til brukeren. Med Roaming Administrator Access behøver man ikke gå til serveren engang.

På klientsiden er det nok med en "refresh". "Installasjonsprosedyren" har tatt sekunder.

Hoems råd er enkelt: Ikke oppgrader maskineriet til de vanlige brukerne i nettet. Invester heller i en OS/2 Warp-tjener, og gå gradvis over til WorkSpace on Demand. Da frigjør du straks mye kapasitet på administrasjonssiden, som kan brukes til bedre planlegging av hvordan nettet kan gi større gevinst framover. OS/2-tjeneren støtter likevel alle slags klienter - også Windows 95, Mac og Unix - og IBM lover intens utvikling i årene framover.

Hva slags fallgruver er det? En test i PC World peker på at det er vanskelig å konfigurere en PC til å passe inn i WorkSpace on Demand. Hoem innrømmer forholdet: IBM og partnere leverer ennå ikke et tilstrekkelig antall "PC-bilder" som kan forenkle konfigureringen. (Men det kommer!) En annen sak er at ikke alle "nåværende PC-er" har moderne nok BIOS til å kunne bootes fra nettkort. Hoem mener man kan være rimelig sikker fra 486 66 MHz og oppover. Ikke alle nettkort kan boote PC-er - nye koster rundt 800 kroner per stykk.

Norsk-språklig utgave av WorkSpace er varslet til februar. Norske priser er ikke klare ennå. De amerikanske er 729 dollar for en tjener med en klient, 249 dollar per ekstra klient, og 699 dollar per ekstra tjener. Det finnes rabattordninger for eksisterende OS/2-kunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.