BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM med NT-killer til 60.000

IBM gjør om hele AS/400-serien fra 26. februar. Den største nyheten for Norge er en ny inngangsmodell som bør få mange potensielle kjøpere av NT-tjenere til å tenke seg om. For 60.000 kroner får du en server som tradisjonelt kan vise til eksepsjonell stabilitet.

Eirik Rossen
9. feb. 1999 - 11:32

IBMs salgsargumenter for den nye tjeneren sentreres rundt forholdet mellom pris og ytelse, stabilitet, skalerbarhet og drift. At prisen starter på rundt 7000 dollar, antakelig rundt 60.000 kroner i Norge, understreker alvoret i utfordringen mot Windows NT.

På nettstedet sitt har IBM gjort en prissammenlikning mellom en utgående utgave av inngangsmodellen i AS/400-serien og en Compaq Proliant tjener under NT. Med et års drift, døgnkontinuerlig service-garanti og kapasitet til 50 PC-klienter, kommer AS/400 33 prosent rimeligere ut. To forhold er utslagsgivende: Den døgnkontinuerlige garantien fordrer ikke noe pristillegg i IBM-systemet, og man slipper 50 brukerlisenser for BackOffice.

Siden sammenlikningen er gjort, har begge leverandører justert sine priser. IBM argumenterer for at de kommer enda bedre ut.

- Med de nye modellene blir forholdet mellom pris og ytelse bedret med mellom 28 og 54 prosent, mener produktansvarlig i Norden, Mark Bashforth i IBM Norge.

IBM AS/400 Model 170.
IBM AS/400 Model 170.

Inngangsmodellen Model 170 skal fra 26. februar utstyres med den nye Northstar-prosessoren, i likhet med alle de øvrige modellene i AS/400-serien.

- Du får en pakke med 64 biters maskin- og programvare, sier Bashforth. - Databasen er integrert i operativsystemet. Du kan kjøre all slags eksisterende applikasjoner, og du kan kjøre Windows NT, både dagens og morgendagens utgave. AS/400 kan konkurrere på pris med hva som helst av tjenere på markedet i dag.

Windows NT kjøres fra noe IBM kaller IBM Netfinity Server for AS/400, et kort med en Pentium II-prosessor og egen minne, tidligere kjent som "Integrated PC Server".

- Med denne løsningen kjøres disk og sikkerhetskopiering av AS/400, de gjøres bare tilgjengelige for den NT-kjørende prosessoren. Den store fordelen er at du slipper det marerittet et er å administrere NT-miljøet. Du nytter det samme verktøyet som for AS/400. Får du problemer med NT, kan du ta ned dette systemet og starte det på nytt, mens AS/400 fortsetter å kjøre.

Til normal kontorbruk holder inngangsmodellen til 50 til 75 Windows-klienter. Den integrerte PC-tjeneren er også Citrix-sertifisert til å kjøre Windows-terminaler. AS/400 kan i tillegg kjøre nettcomputere.

Løsningen er spesielt gunstig hvis du har applikasjoner som AS/400 kan kjøre direkte.

- Lotus Domino versjon 5 er et godt eksempel. Denne applikasjonen kan kjøres i 64 biters modus på en AS/400 og gir ytelse og stabilitet som er langt overlegent det du kan oppnå under NT.

Andre eksempler Bashforth nevner er Java-applikasjoner, anvendelser som elektronisk handel og så videre.

Inngangsmodellen er utstyrt med én Northstar 64 biters RISC-prosessor, 64 MB minne og 4 GB disk. Topputgaven av Model 170 har to prosessorer, opptil 3,5 GB minne og opptil 175 GB disk, og kan drive to atskilte lokalnett med hvert sitt Netfinity Server-kort.

IBM regner med å selge opptil 40.000 av den nye AS/400-tjeneren i løpet av 1999. I de over ti årene som er gått siden AS/400 ble lansert, er det installert rundt 600.000 AS/400-systemer verden over.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.