TELEKOM

Ice lover hyppige hastighetsøkninger

Ice oppgraderte nylig til 3,6 megabit/s. Slik blir de tre neste oppgraderingene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2007 - 13:43

Mens mobiloperatørene i Norge satser på mobilteknologi basert på 3G-løsningen WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), har Nordisk Mobiltelefon Norge gjennom Ice-tjenesten tatt i bruk CDMA2000-teknologien, som er lite brukt i Europa, men mye brukt i andre deler av verden.

Begge de to teknologiene videreutvikles med tanke på å tilby mobilt bredbånd. WCDMA brukes i UMTS-systemet som de fleste kjenner som 3G. Dette er videreutviklet til HSPA, kjent som Turbo-3G, som også er tilgjengelig i Norge. En videreutvikling av HSPA, HSPA+, kan ventes om noen få år, før LTE (Long Term Evolution) skal introdusere nedlastingshastigheter på inntil 100 Mbit/s et stykke uti neste tiår. Dette har digi.no allerede skrevet om ved flere anledninger.

    Les også:

CDMA2000-teknologien er på sin side videreutviklet til CDMA2000 EV-DO, som står for Evolution-DataOptimized. I slutten av 2006 kom de første brikkesettene til neste generajon EV-DO Revisjon A. Denne tilbyr en teoretisk hastighet på 3,1 Mbit/s nedstrøms og 1,8 Mbit/s oppstrøm. Ice-tjenesten tok i bruk denne utgaven av teknologien i oktober i år. Selskapet var da først i verden til å ta i bruk revisjon A i 450 MHz-båndet.

Men allerede om noen måneder venter Matthias Peter, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefon, at brikkesett med støtte for neste revisjon av EV-DO blir tilgjengelig. Peter sier til digi.no at Nordisk Mobiltelefon vil teste ut Revisjon B i løpet av 2008, men selskapet har ikke tatt noen beslutning på når teknologien vil rulles ut.

Peter viser likevel til at det tok omtrent måneder fra brikkesett med støtte for revisjon A ble tilgjengelige til Nordisk Mobiltelefon tok i bruk teknologien.

CDMA2000 benytter fire bærere innenfor hvert frekvensområde på 5 MHz. Hver av bærerne kan med revisjon A levere den teoretiske maksimalhastigheten. Innføringen en revisjon B vil skje gjennom to trinn.

- Først vil man kunne bunte to og to bærere. Dette vil gi dobbel båndbredde, både nedstrøms og oppstrøm, forteller Peter.

I det andre trinnet vil bærerkapasiteten økes fra 3,1 til 4,9 Mbit/s nedstrøms. I tillegg vil inntil tre bærere kunne buntes. Dette skal sammenlagt gi en maksimal nedlastingshastighet på 14,7 Mbit/s og en opplastingshastighet på 5,4 Mbit/s. Ifølge Peter vil denne løsningen bli tilgjengelig omkring årsskiftet 2008/2009.

I september i år ble spesifikasjonen til Ultra Mobile Broadband-teknologien (UMB) utgitt. Denne teknologien utgjør egentlig revisjon C av EV-DO.

Med UMB økes bærerkapasiteten til 16 Mbit/s nedstrøms og 4,25 Mbit/s oppstrøms. Fire bærere kan slås sammen, slik at den totale kapisiteten blir 64 Mbit/s nedstrøms og 17 Mbit/s oppstrøms. Men dette er innenfor ett 5 MHz spektrum. Fire slike spektre kan buntes sammen til et 20 MHz-spekter. Dette gir da en teoretisk nedlastingshastighet på 288 Mbit/s nedstrøm og 75 Mbit/s oppstrøms. I tilllegg vil reaksjonstiden reduseres fra i gjennomsnitt 50 millisekunder med revisjon A til i gjennomsnitt 14,3 ms med UMB.

Peter forteller at Ice med dagens spektrumlisenser vil kunne tilby kundene inntil 64 Mbit/s nedlastingshastighet. Men han sier at det vil være aktuelt for Nordisk Mobiltelefon å søke om å få mer spektrum, noe han mener det finnes gode muligheter for å få. Dette gjelder blant annet i frekvensområder som er høyere enn 450 MHz-båndet Ice bruker i dag. Det er derfor mest aktuelt å benytte dette i byer, på grunn av den mer begrensede rekkevidden høyere frekvenser gir.

En dobling av frekvensen gir omtrent halvert rekkevidde.

Peter mener at UMA vil bli introdusert i 2010 og vil kunne tilbys lenge før LTE, kanskje også før HSPA+ blir lansert. Fordi Ice benytter så lav frekvens som 450 MHz, vil Nordisk Mobiltelefon kunne dekke store deler av landet med relativt få basestasjoner. Peter hevder at investeringsbehovet også dobles ved dobling av frekvensen, for ikke å snakke om driftskostnadene ved å ha flere å dobbelt så mange basestasjoner.

Også basestasjonene til Ice vil måtte oppgraderes transmisjonssiden. Per i dag benytter basestasjonene i snitt fire buntete 2 megabit/s-forbindelser. Men med hastighetene som kommer med UMB, vil man måtte ta i bruk raskere løsninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.