BEDRIFTSTEKNOLOGI

IDT-C6 ut av garasjen

IDT dattereselskapet Centaur Technologies sender i disse dager ut de første eksemplene på den nye C6 prosessoren til potensielle kunder. C6-prosessorene er ikke av de raskeste, men til gjengjeld vil de bli svært rimelige. Flere andre selskaper er også i ferd med å utvikle sine x86 Pentium-alternativer.

Eirik Flaa
6. juni 1997 - 15:17

Centaur Technologies ble stiftet så sent som i 1995, 'men likevel har selskapet allerede klart å fremstille en fullverdig x86 prosessor med ytelse på linje med en 200 MHz Pentium MMX prosessor. IDT-C6 som prosessoren kalles har langt mindre i fysisk format (88 kvadrat mm), og det er dessuten ventet at den vil være svært prisaggresiv. Prosessoren komme i varianter på 150, 180 og 200 MHz, og er utstyr med MMX teknologi. I likhet med AMD og Cyrix sine nye prosessorer er den også tilpasset den tradisjonelle sokkel 7 standarden.

Første gang prosessoren ble vist var på en amerikansk messe i mai, men foreløpig har IDT, som er morselskapet til Centaur Technologi, ikke satt igang masseproduksjon av brikkene. Dett vil ifølge selskapet skje i tredje fiskale kvarte 1997, men og nå er selskapet i ferd med å foreta mindre skipninger til potensielle kunder.

Det store spørsmålet er om de nye brikken har appell til publikum. Den vil være lavt priset, men den kan ikke vise til samme toppytelse som sine tre hovedmotsstandere med mindre den bærbare versjonen kommer samtidig med desktop versjonen. For det er nettopp på det bærbare markedet C6 prosessoren har potensiale. C6 har nemlig svært lavt strømforbruk, og dersom de er raskt ute på banen med sin 200 MHz versjon for bærbare vil C6 prosessoren være raskest på markedet.

I tillegg til IDT finnes det en rekke andre selskaper som er i ferd med å utvikle egne X86 brikker. Blant disse er Exponetial Technology som fortsetter å satse på x86 standarden etter at de ga opp å lage en PowerPC klone. Et annet selskap er International Meta Systems som er i ferd med verifiseringsarbeidet på sin x86 prosessor Meta 6000.

Litt mer nisjepreget er satsingen til National Semiconductor som utvikle en prosessor med x86 kjerne, som kan spesialtilpasses maskiner som har behov for å ha systemet integrert i prosessoren. Denne type prosessorer ska være spesielt godt egnet for den nye generasjonen tynne klienter og nettverks-PCer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra