RESULTATERFINANS

Ikke bare gull for Fast-investorer

Ikke alt Opticom og Fast-investorene Robert Keith og Thomas Fussel tar i blir til gull. Idex skulle lage fingeravtrykk-lesere, men sliter tungt etter store forsinkelser.

Einar Ryvarden
4. aug. 1999 - 14:33

Asker-baserte Idex sliter tungt i kappløpet med store amerikanske og japanske IT-giganter om å lage billige fingeravtrykk-lesere. Målet er å erstatte passord og pin-koder med fingeren når du skal låse deg inn i biler, datanettverk og hus (se tidligere saker under).

Nå kan toget ha gått for Asker-selskapet. Etter store forsinkelser har selskapet kuttet ut flere prosjekter, hentet ny kapital og byttet sjef. Selskapet har definitivt ikke blitt en gullgruve for investorene, blant annet Robert Keith og Thomas Fussel, de to britene som står bak komet-selskapene Opticom og Fast. Til sammen eier de to investorene og deres bekjente en tredjedel av Idex, forteller advokat og styreformann Morten Oppstad.

Idex jobbet lenge parallelt med to generasjoner avlesere - en større optisk miniskanner og en helelektronisk sensor på størrelse med et frimerke. Etter en rekke forsinkelser fikk selskapet lansert den optiske skanneren, men nedla produksjonen på grunn av tekniske problemer og for høy pris.

Parallelt ble utviklingen av den hel-elektroniske sensoren også sterkt forsinket. Oppstad forklarer forsinkelsene med designproblemer i Norge og produksjonsproblemer i Østerrike. Nå fungerer sensorene med litt ekstra lodding, men den er ikke helt klar for masseproduksjon.

- Slaget om fingeravtrykk-lesere avgjøres i løpet av det neste halvåret, sa gründer og den gang daglig leder Svein Mathiassen til digi.no i november i fjor. Den leverandøren som først får satt sin brikke i masseproduksjon vil raskt kunne sette ned prisen sin og får et stort overtak, mente Mathiassen.

Allerede i januar startet Compaq salget av en fingeravtrykk-leser til rundt 800 kroner her i Norge, men foreløpig har ikke salget tatt av.

- I ettertid kan man vel se at man ikke skulle ha jobbet med to parallelle og konkurrerende teknologier, sier Oppstad.

For å rydde opp har styret i Idex - med blant andre Fussel og Keith - truffet en rekke tiltak. I 1998 tapte Idex 19,6 millioner kroner. Selskapet hentet derfor inn seks millioner kroner, først en gang i november og så om igjen for en måned siden.

Videre har man ansatt engelskmannen Andrew Heap, en av gründerne bak den store engelsk PC-distributøren ISA som ny administrerende direktør. Mathiassen fortsetter som teknisk direktør. I tillegg har man sagt opp tre-fire selgere.

Idex fremstår i dag som et rent teknologiselskap som ikke skal lage ferdige produkter selv. Selskapet arbeider videre med å finne en stor internasjonal partner som vil bruke deres fingeravtrykk-sensor i forskjellige typer produkter.

- Vi har fortsatt stor tro på fingeravtrykk som identifikasjon og mener at Idex har en bedre brikke en konkurrentene. Idex-brikken er blant annet best på å lese fuktige fingeravtrykk, noe som er et stort problem for konkurrentene, hevder Oppstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra