KARRIERE

IKT-Norge snuser selv på Linux

IKT-Norge sjef Per Morten Hoff vil ha mer debatt rundt åpen kildekode, og ruster selv opp kompetansen.

18. aug. 2005 - 13:11

Linux og åpne standarder, programvarer og kildekoder er ikke lenger et tema mellom nerd til nerd, men er nå blitt en viktig næringsgren i IT-bransjen, mener IKT Norge-sjef Per Morten Hoff.

Sammen med prosjektleder Fredrik Syversen og Liv Freihow er han blitt utfordret av administrerende direktør i Linux-selskapet Linpro, Trond Heier, til å gjennomgå et kurs med forretningsforståelse i Linux.

Heier forteller til digi.no at Linpro nå har meldt seg inn på trass i IKT-Norge for å få en sterkere debatt og forståelse rundt emne.

Han mener IKT-Norge tradisjonelt har vært engasjert i den proprietære verden og Microsoft, men nå trenger sterkere engasjement i den andre leiren.

IKT-Norge har vist en noe lunken holdning til åpen kildekode, og gikk tidligere i sommer ut og advarte mot ukritisk bruk. Bransjeorganisasjonen frykter en svekket norsk programvarenæring dersom det offentlige prioriterer åpen kildekode.

Men trykket og interessen for åpne standarder, har åpenbart fått IKT-Norge til å snu på flisa.

Nå vil IKT-Norge opprette et eget brukerforum og jobbe aktivt mot EU for å fjerne konkurransehindringer på åpen programvare.

Hoff presiserer til digi.no behovet for å være nøytral, men samtidig legge forholdene til rette for alle IT-selskaper.

- Det vil alltid være pro og kontra for IT-valg. Vår jobb er å skape forståelse, støtte og lobbyvirksomhet for alle typer IT-løsninger mot myndighetene, sier Hoff.

Han mener utfordringen er å unngå å bli overrelgiøse i utbredelsen, som for eksempel ved skole-Linux.

Akkurat som gigantene Telenor og NetCom er blitt utfordret av IP-telefonileverandører som i dag er er medlemmer av IKT-Norge, er det plass til leverandører i den «åpne verden», mener Hoff.

Formålsparagrafen i IKT-Norge er nettopp å jobbe for mest mulig åpen og fri konkurranse på det norske markedet.

Det finnes i dag et titalls aktører som jobber med åpne programvarer i Norge, blant annet Trolltech og det skienbaserte eZ Systems. Ingen av disse er medlemmer av IKT-Norge, men med et aktivt engasjement håper Hoff å få dem tilknyttet.

Det forventes stort engasjement med brukerforumet som skal etableres.

Ståle Eikeri i eZ Systems framholder at det ikke behøver å være noen motsetning mellom den åpne og lukkede verden. Skien-selskapet har flere mulige integrasjonsprosjekter med Microsoft, forteller han til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra