JUSS OG SAMFUNN

Imaker: Lettvint publisering på nettet

Programmet Imaker kan erstatte tungvinne løsninger for webpublisering. A-pressen valgte systemet, og nå håper Spekter Bergen på en pris fra Rosing-juryen.

Herman Berg
15. des. 1997 - 13:39

På bakgrunn av mange uholdbare løsninger for Internett-publisering, begynte Spekter Bergen utviklingen av produktet Imaker i 1996. Firmaet hadde på denne tiden en rekke kunder som krevde forskjellige løsninger for publisering på nettet. Disse løsningene fungerte brukbart - inntil nøkkelpersoner sluttet og websidene skulle oppdateres og vedlikeholdes.

Richard Dirdal sier til digi.no at utviklingen begynte i riktig ende.

- Imaker-systemet har utviklet seg på bakgrunn av erfaring og kundenes ønsker, sier han. Målet var å utvikle et system som skulle bli så enkelt at hvem som helst kunne lære det og bruke det i løpet av ti minutter.

Hele prosjektet tok utgangspunkt i allerede etablerte løsninger. Spekter Bergen hadde allerede utviklet systemer for låneberegning for Norgeskreditt, eiendomssalg for Fana Sparebank på nettet og et havnesystem. Med tanker og erfaringer fra disse systemene, samt rask utvikling av nettleserne, blant annet muligheten for å gjøre upload i Netscape, var den nødvendige teknologien på plass for å utvikle ideene videre.

Hovedideen var å skille designet fra innholdet, slik at det skulle være unødvendig å kunne html-koder for å publisere tekst og bilder over Internett, såkalt parseteknologi. For å skille innhold og design benytter programmet seg av mal-filer som inneholder brukerens design og de nødvendige html-kodene. Brukeren legger inn tekst i et brukergrensesnitt, trykker ok og programmet legger teksten inn i en forhåndsbestemt malfil. Resultatet blir en webside med riktig design tilsatt brukerens tekst.

Selve Imaker-programmet er laget i C++ og kjøres i dag på Linux på grunn av driftssikkerhet. Systemet kjører mSQL ved hjelp av parsefiler, men etter nyttår flyttes alt over på stordatabasen Raima. Siden andre halvdel av 1996 har sjefsutvikler Endre Fehn jobbet med utviklingen av systemet. Første halvår av 1997 ble brukt til å teste det ut , før det ble lansert på NorBit-messen i september. Ifølge Dirdal har systemet så langt ikke hatt noen tekniske feil.

Spekter Bergen tilbyr serverplass for firmaer som ikke velger å legge sidene sine andre steder. I begynnelsen er det nødvendig med en del finpuss av design. Dette går blant annet ut på å få kundene til å publisere bilder med de standardene Spekter Bergen har satt på forhånd. Når dette rusler og går, gjør etterhvert kundene alt selv.

Imaker gjør det mulig med både søk og arkivering av tekst, bestillinger av varer og publisering. Grunnsystemet selges til 25.000 for en lisens. Ifølge Dirdal er det ingenting å si på salget.

- Det siste storsalget gikk til A-pressen og innebærer at tolv aviser kjører systemet. I løpet av de første månedene i 1998 skal 42 aviser bruke programvaren fra firmaet i Bergen, og neste avis ut er Hamar Arbeiderblad.

Imaker-systemet vil gjøre det mulig for avisene å samarbeide.

- Skal Rogaland Avis ha en kinoguide de vet står i Bergen Arbeiderblad, kan de gå inn på BAs område og kopiere denne, forteller Dirdal. Systemet har funksjoner som gjør at tekst kan publiseres til forhåndsbestemte klokkeslett og arkiveres når den har ligget ute så og så lenge. Skal designet på sidene justeres, holder det at dette gjøres i malfilene en gang.

Dirdal mener produktet lykkes fordi det var tidlig på markedet og allerede har rukket å bli godt etablert. Systemet spesialtilpasses til hver enkelt kunde. Selskapet satser på store firmakunder og har allerede vunnet en del større anbudsrunder.

I dag er Spekter Bergen involvert i både design og strategitilpasninger for kundenes Internett-satsninger, dersom det ikke finnes etablerte løsninger allerede. Fremover ser Dirdal for seg at dette blir sekundærtjenester. De ønsker å lage en standardløsning hvor Imaker blir et hylleprodukt ferdig til bruk. Selv om de fortsatt skal tilby muligheter for design, vil kundene fremover kunne gjøre mest mulig selv. Det eneste firmaet må gjøre per i dag, er tilpasning av mal-filene. Også dette vil de i fremtiden satse på å gjøre via nettet, når de lanserer en egen nettversjon av Imaker. Denne skal sørge for at kundene i teorien ikke lenger skal behøve å være i kontakt med byrået. Ideen er at forslag til forskjellige typer design skal ligge ute og kundene kan velge det de vil ha via nettleseren og sette opp en webløsning ut i fra dette.

Nå arbeider de også med intranettsystemet Ioffice. - Dette systemet vil inneholde alt fra kundekartotek til prosjektstyring og hva man ellers vil putte inn i et intranett, sier Dirdal. - I 1998 vil dette flyte sammen med Imaker, slik at man får et komplett system dersom man kjøper begge, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra