JUSS OG SAMFUNN

India sperrer kritisk BBC-dokumentar

Indiske myndigheter blokkerer sendingen av en BBC-dokumentar som kritiserer statsminister Narendra Modi. Det er heller ikke lov å dele klipp i sosiale medier.

Visse kritiske spørsmål om lederskapet til Narendra Modi, statsministeren i verdens største demokrati, forbys. Dette gjøres ved å vise til en nødklausul i Indias IT-lovverk.
Visse kritiske spørsmål om lederskapet til Narendra Modi, statsministeren i verdens største demokrati, forbys. Dette gjøres ved å vise til en nødklausul i Indias IT-lovverk. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool
22. jan. 2023 - 08:57

Dokumentaren stiller spørsmål ved Modis lederskap i forbindelse med opptøyene i delstaten Gujarat i 2002.

Regjeringen har brukt en nødklausul i landets IT-lovverk for å gi ordre om å hindre spredning av klipp fra dokumentaren, sier regjeringsrådgiver Kanchan Gupta på Twitter.

BBC har ikke sendt dokumentaren i India, men den er lastet opp på flere Youtube-kanaler, sier Gupta.

Twitter har fått ordre om å blokkere over 50 meldinger med lenker til videoen, mens YouTube er bedt om å sperre alle opplastinger. Begge selskapene har etterkommet dette, ifølge Gupta.

Gupta var delstatsminister i Gujarat under de voldsomme opptøyene som ifølge myndighetene kostet over 1.000 mennesker livet, de fleste av dem muslimer. Menneskerettsaktivister anslår at minst dobbelt så mange ble drept i volden mellom hinduer og muslimer. Opptøyene ble utløst av en brann på et tog med hindupilegrimer. 59 personer døde i brannen.

Modi har avvist at han sviktet og ikke stanset opptøyene. Granskere oppnevnt av høyesterett fant ikke grunnlag for å straffeforfølge ham.

Modi ble senere leder av det hindunasjonalistiske partiet BJP og ledet det til seier i valgene i 2014 og 2019.

En talsperson for det indiske utenriksdepartementet har kalt BBC-dokumentaren et stykke propaganda som fremmer «et diskreditert narrativ».

(©NTB)

Tiktok hevder at selskapet stanser 95 prosent av falsk informasjon og konspirasjonsteorier før det blir publisert på plattformen.
Les også

Elleville konspirasjoner og monsterhistorier går sin seiersgang på Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.