JUSS OG SAMFUNN

Ingen fare for Gnutella?

Platebransjen vil at Napster skal skru av musikken. Men andre, lignende opplegg for filutveksling står i kø, og noen av dem kan det bli vanskelig å stanse.

31. juli 2000 - 13:54

Selskapet bak den populære musikk-byttesentralen Napster fikk i forrige uke beskjed om å stenge tjenesten.

Nå fikk advokatene omgjort pålegget slik at de kan holde åpent enda en stund, men selskapet risikerer å måtte stenge senere i høst.

Uansett: Napsterprogrammet kommer til å leve videre på andre datamaskiner rundt omkring på nettet, og i tillegg står en rekke teknologier i kø for å ut-napstre Napster.

Og noen av dem kan det bli svært vanskelig å ta knekken på.

Under rettsaken mot Napster forsøkte forsvarsdadvokat Boies å trekke frem en av USAs mange 'landmark'-dommer. Amerikansk jus baserer seg på såkalt Case Law, hvor avgjørelser i enkeltsaker setter rettspraksis eller presedens for kommende saker.

Og Boies henviste til den såkalte Sony Betamax-saken, der filmbransjen saksøkte produsentene av videospillere siden de mente at videospillerne stort sett kom til å bli brukt til piratkopiering.

Som vi vet så tapte filmindustrien saken, noe som markerte en ny era der verdens befolkning fritt kunne ta opp og arkivere hver eneste utgave av tippekampen på video, for fremtidig gjennomgang.

Dommeren avviste Boies' henvisning til rettspraksis, og henviste blant annet til at Napster hadde et sentralt proprietært nettverk som tilrettelegger for brukernes utveksling av filer, hvilket ifølge dommeren gjør saken grunnleggende forskjellig fra saken som Universal Studios, på vegne av filmstudioene, tok mot Sony.

I forrige uke gikk Recording Industry Association of America og Motion Picture Association of America til sak mot Scour.com, som opererer en tjeneste ikke helt ulik Napster.

Bare at Scour gjør det enkelt å utveksle alle slags filer, ikke bare MP3-musikk. Blant annet finner man DivX-kodede filmer der, noe filmindustrien har merket seg.

Scour har også et sentralt nettverk som brukerne går gjennom når de benytter seg av Scour-klienten. Man må kunne anta at Scour skjelver sånn passe i buksene etter sist ukes hendelser.

Spørsmålet blir da hva retten eventuelt kan gjøre med desentraliserte nettverk som for eksempel Gnutella.

Gnutella ble utviklet av AOL-eide Nullsoft Inc, som også står bak WinAmp og ShoutCast.

Gnutella skiller seg fra Napster ved at alt foregår direkte melom brukere som er pålogget, så det er ingen sentral tjener eller administrasjon av noe nettverk. Det samme gjelder Freenet.

Det betyr også at retten ikke kan gå til et selskap og si 'trykk på av-knappen, takk'.

Den lite lovende værmeldingen for Napster, Scour, iMesh og CuteMX og alle de andre som bruker sentrale nettverk, har mye å si for ting som lenkeansvar, platebransjens fremtidige forretningsplaner og hvordan kunstnere skal klare å tvinge penger ut av produktene sine.

Men uansett hvordan det går med disse selskapene, så er det store spørsmålet hva som eventuelt skal gjøres med Gnutella, der ingen annen enn den som laster ned har ansvaret for brudd på opphavsretten.

Napster har sett hvor det er på vei hen, og inngikk nylig en avtale med Liquid Audio for å tilrettelegge for lovlig, betalt nedlasting av musikk fra nettet.

Plateselskaper og filmselskaper vil ikke la en eneste sten forbli usnudd i jakten på piratene. Det kan bli interessant for flere enn juristene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.