BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen mobiltelefon - ingen venner

- De som ikke har mobiltelefon, sitter hjemme hver kveld og hører på hørespill på radioen, mener elever ved Midtstuen skole i Oslo. De sender tekstmeldinger under prøver på skolen og kan ikke tenke seg et liv uten mobilen.

11. des. 2000 - 15:42
Jacob Grimsrud, Jørgen Hageselle, Ninni Staff, Aksel Øyri, Andreas Myre og Fridtjof Stalsberg, elever ved Midtstuen skole.
Jacob Grimsrud, Jørgen Hageselle, Ninni Staff, Aksel Øyri, Andreas Myre og Fridtjof Stalsberg, elever ved Midtstuen skole.

Jacob Grimsrud, Jørgen Hageselle, Ninni Staff, Aksel Øyri, Andreas Myre og Fridtjof Stalsberg går i niende klasse på Midtstuen skole i Oslo.

De er 13 og 14 år gamle.

Elevene forteller til digitoday.no at de aller fleste på ungdomsskolen har mobiltelefon. - Det er bare to-tre stykker i klassen som ikke har det, og det er de som er mest hjemme.

- De fester ikke, de som ikke har mobiltelefon, sier Aksel. Jørgen legger til at de mobilløse er triste innesittere. Og Ninni mener de bare sitter hjemme og gjør lekser. - Det du kaller nerder, forklarer hun ivrig. Aksel mener de hører på hørespill. - I stedet for å feste, legger han til for å understreke ekstra godt hvor teit han mener det er ikke å ha mobiltelefon.

- De som ikke har mobil er mindre sosiale. De er i grunnen helt uttafor. Det trenger ikke bety at du ikke har noen venner selv om du ikke har mobiltelefon... De som har mobiltelefon er venner med andre som har mobiltelefon, og de som ikke har det er venner med andre som ikke har det, sier Ninni.

Elevene innrømmer at det absolutt er et "mobil-press". Det er viktig å ha de nyeste modellene. - Jeg ville heller ha kjøpt en ny telefon, enn 20 pakker røyk, for eksempel, sier en av elevene. De tror mange røyker mindre fordi de heller vil bruke pengene på kontantkort.

Klespresset derimot, tror ikke elevene minker selv om flere er opptatt av mobiltelefoner. Man bør fortsatt ha de tøffeste snowboard-skoene. Likevel er det tydelig at mobil må man ha, skal man være med i gjengen.

Elevene mener også det er avgjørende å ha mobiltelefon for å finne ut hvor hjemme-alene-festene er. - Det blir flere fester og flere folk, tror Ninni. Selv bruker hun mobiltelefonen mest for å ringe venner og avtale møtested og møtetid, for eksempel hvis hun drar til byen. Aksel og Fridtjof sender mest SMS.

Aksel får stjerner i øynene når han nevner eksempler på romantiske SMS-meldinger man kan sende til sin(e) utvalgte. SMS er nemlig et bra sjekketriks, og en fin måte å holde kontakt med nye venner, mener ungdommene.

Aksel spiller forresten en del orm også. Han er god i orm, det innrømmer han. - Jepp. Jeg er ganske god. Får ofte over 1.000 poeng, og da er det ganske stort. Du får litt status blant gutta da. Du blir liksom akseptert i gjengen, forteller han.

Ninni tror man sender mest SMS hvis man betaler regningen selv, mens de som har foreldre som betaler, ringer mer og snakker lenger. Elevene regner med at de fleste ungdommer har kontantkort, og en god del betaler kontantkortene selv.

Gjennomsnittlig regner de med at de bruker mellom 100 og 300 kroner på mobiltelefon i måneden.

Jacob, eller "Jack the King", som han gjerne vil bli kalt, mener det er viktig hva slags modell man har. Selv har han en typisk ungdomstelefon. En som tåler vann, støt og juling.

- NMT-telefoner er ut, sier de samstemt. - De er som mursteiner.

En annen ting elevene er enige om er at både type telefon, type logo og type ringetone kan si noe om personen som har den. - Man kan finne ut hvem som er homo, opplyser Ninni. - Det skjer meget ofte. Hvis en gutt har blide av masse blomster eller en naken mann, for eksempel, fniser hun.

Det er status å ringe mye. Og at egen telefon ringer ofte. Det betyr at man har mange venner og er sosial, noe som er svært viktig blant ungdomsskole-elever.

- Er dere redde for stråling?

- Neeei! Noen er sikkert redde, sier de og nevner navnet på en av elevene i åttende klasse som visstnok er redd for stråling fra mobiltelefoner. - Men vi er ikke redde!

Ungdommene forteller at de nesten alltid har på mobilen i timene, men de har den på lydløs. Tekstmeldinger sendes ofte, også under prøver, og det er mange elever som smugspiller orm under pulten.

Fra flere hold er det hevdet at mobiltelefoner ødelegger konsentrasjonen til elevene. De fleste lærere er enige om at elevene er blitt dårligere til å konsentrere seg de siste tre-fire årene, men det trenger ikke nødvendigvis å komme av at elevene er altfor opptatt av hva som skjer på displayet sitt. Det kan like gjerne være medietempoet generelt.

Et liv uten mobiltelefon klarer de ikke forestille seg.

- Da ville vi mistet kontakten med venner. Det ville vært trist. Mange ville vært alene på fredagskvelden. Rett og slett grusomt, synes elevene. Tanken er nesten ikke til å holde ut.

- Tenk å være ute da, og så skulle ha tak i noen, og så har du ikke telefon...

- Da ville det nok blitt sånn som i gamle dager.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.