BEDRIFTSTEKNOLOGI

Initek: Datamodell erstatter veieceller

Kristiansand-bedriften Initek søker Rosing-prisen for PC-programsystemet SiniCast som beregner metallmengden på et støpeanlegg. Det norske patentet skal følges opp med patenter i 25 land.

Eirik Rossen
3. des. 1997 - 14:03

Systemet er utviklet for støping av valseemner i aluminium. Selskapet mener at prinsippet som benyttes kan være anvendbart innenfor andre industrigrener.

- Det er forskjellige typer aluminiumsindustri, forklarer daglig leder Arnulf Berge i Initek, også kjent som Industriell Informasjonsteknologi AS. - Vi snakker ikke om stykkgodsstøping, men om valseemner til videreforedling. Det dreier seg om emner med typiske lengder mellom syv og ti meter, og med ulike typer tverrsnitt: "rundbolt" med diameter på 20 til 30 centimeter, firkant fra åtte ganger ti centimeter opptil 60 ganger 200 centimeter.

En typisk ovn kan ta 60 tonn flytende aluminium, og opptil et hundretalls emner kan støpes samtidig. Det er viktig å vite under støpning hvor mye metall som er igjen i ovnen for å ta de riktige tiltakene underveis dersom det skulle oppstå problemer.

- Er det sprekkdannelser i begynnelsen av emnene, la oss si i de første 20 centimeterne, må emnene støpes 30 centimeter lenger enn planlagt, slik at kunden får sprekkfrie emner i den lengden som er bestilt. SiniCast kan gi øyeblikkelig svar på hvor mange emner som må stanses for at de øvrige skal ha tilfredsstillende kvalitet i den fastsatte lengden. Utrenninger, det vil si når metallet ikke størkner ordentlig før man får stengt av, krever tilsvarende raske beregninger for at det skal treffes tilfredsstillende mottiltak.

Berge forteller at industrien har hittil forsøkt å løse dette gjennom veieceller, som veier både ovn og metall kontinuerlig under støpeprosessen.

- Løsningen har i praksis ikke fungert tilfredsstillende. En typisk ovn veier 400 tonn, og med 60 tonn metall blir veiingen lite nøyaktig. Erfaringen er at leverandørene av veieceller ikke kan garantere en nøyaktighet på plus/minus 1000 kilogram over tid. Kostnadene er store, godt over en million kroner per ovn. I tillegg kommer tapt produksjon den uken det tar å installere en veiecelle, det koster i praksis mer enn selve cellen.

Initeks løsning går ut på å kjøre en matematisk modell på en vanlig PC. Modellen inneholder en "ovnsvolumprofil", altså en sammenheng mellom mengden metall i ovnen, og ovnens helningsvinkel. Modellen fôres med målinger av tippvinkel og av metallnivået der det flyter ut av ovnstuten. I tillegg måles støpelengde. Andre viktige variabler er hvor mange emner som støpes ut samtidig, og hvor mye disse veier per meter.

- Tippvinkelen er den eneste nye målingen som SiniCast krever i forhold til de som allerede foretas i de fleste støperier. Modellen bruker målingen av støpelengde til kontinuerlig å korrigere "ovnsvolumprofilen", siden den forteller hvor mye metall som størkner i ovnen. Modellen korrigerer også for slitasje og andre faktorer. Derfor beholder SiniCast sin nøyaktighet over tid. Når ovnen er full, gir modellen en nøyaktighet på pluss/minus 600 kilogram. Den bedres til pluss/minus 300 kilogram etterhvert som ovnen tømmes.

Berge forteller at modellen kjøres på en frittstående PC, og at systemet lar seg installere uten å forstyrre produksjonen. Grensesnittet mot operatøren tilpasses det eksisterende styresystem på verket. Stykkpris er foreløpig satt til 600.000 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra