BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel kjøper seg inn Opticom

Norske Opticom har fått en investering, utvikling og salgsavtale med kongen i databransjen, Intel.

Einar Ryvarden
11. nov. 1999 - 09:44

Det norske lagringsteknologi-selskapet Opticom offentliggjorde i dag morges at selveste Intel har kjøpt seg inn i selskapet og har undertegnet en samarbeidsavtale. Foreløpig er mye ukjent rundt avtalen, men PR-effekten er utvilsomt stor for det enda lille norske selskapet.

Dermed ser det ut som den norsk-baserte utviklingsselskapet av plastfilm for datalagring har tatt et stort steg mot salg av konkrete produkter. Med plastteknologien sier Opticom at de kan stable hundrevis av kretslag oppå hverandre, noe som er umulig med dagens silisium (silicon)-teknologi. Selskapet har hittil bare offentliggjort utviklingsavtaler og vist frem prototyper.

Intel har i første runde ikke kjøpt aksjer i Opticom, men i deres utviklings-datterselskap Thin Film Electronics. For 47,15 millioner kroner får Intel seks prosent av aksjene med opsjon på opp til 13 prosent i selskapet.

- Intel skal bidra med produktifisering, sier Thomas Fussel, en av de to britiske investorene bak Opticom. Sammen med Intel skal vi utvikle produkter i18 måneder for så å starte salget. Når Intel starter salg, vil vi få inntekter pr. solgte produkt, sier Fussel.

Fussel forklarer at Intel har fått eksklusive rettigheter på å selge visse typer produkter basert på Opticoms plast-teknologi, men hva slags vil han ikke fortelle. Under pressekonferansen ble det mest spørsmål og lite svar - Opticom holder som tidligere svært tett om det meste. Intel Europa er heller ikke særlig mer pratsomme, men pressetalskvinne Gail Hall undertreker investeringsaspeket i avtalen.

- Vi er verdens tredje største venture-selskap og har investert til sammen 275 selskaper. Verdien i disse investeringene er verd 4,8 millarder dollar. Vanligsvis investerer vi bare, men i en del tilfeller inngår vi også lisensavtaler, som med Opticom, sier Hall til digi.no.

Hun vil ikke kommentere produkter, omfanget av avtalen, hva det vil bety for Intel eller hvor grundig Intel har gått igjennom Opticoms patenter eller finanssituasjon.

Tatt Intels tradisjonelle forretningsfokus på prosessor, kunne cache, minnekretsene som ligger i prosessorene, vært et mulig område. Men har er hastighet viktig, og foreløpig er ikke Opticoms teknologi like rask som tradisjonelle silisum (silicon)-baserte kretser.

- 47 millioner kroner er peanutt-penger for et selskap som Intel. Det viktige er at Opticom får hjelp til å lage produkter og kan gå til andre partnere/produsenter med en Intel-avtale i hånden, sier sjefsmegler Jan Petter Sissener i Orkla Finans til digi.no.

- Intel har gått igjennom teknologien vår og godkjent den, noe som gjør det enklere og raskere å skaffe avtaler med andre partnere og leverandører, sier Fussel.

Intels aksjer i Thin Film kan i løpet av tre år konverteres til aksjer i Opticom til en kurs på 339 kroner, godt under dagens kurs på 369 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra