BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med topptall i '96

Intel knuste estimatene og leverte kjempetall for '96. Omsetningen var ,8 milliarder og inntjeningen ,2 milliarder, mot ,2 milliarder og ,03 milliarder i '95. Selskapet sluttet å produsere minne for flere år siden for å fokusere på prosessorproduksjon og har dermed unngått tapsskjebnen som har rammet andre chip-selskaper i '96.

Jens Kanden
15. jan. 1997 - 13:00

Salget av PC i nye markeder, blant annet i Asia, og veksten i Internett er noen av grunnene for Intels enorme fremgang. Selskapet tjente $1,9 milliarder i 4. kvartal '96 av en omsetning på $6,4 milliarder, opp fra $867 millioner og $4,54 milliarder i 4. kvartal '95. For hele '96 var omsetningen $20,8 milliarder og inntjeningen $5,2 milliarder, mot $16,2 milliarder og $4,03 milliarder i '95.

Intel, verdens ledende produsent av prosessorer, har hatt fantastisk fremgang de seneste årene. Tidligere produserte Intel også minne, såkalt DRAM, men selskapet trakk seg ut av minneproduksjonen for flere år siden. Mens andre chip-selskaper opplevde 80 prosent fall i prisene på DRAM i '96, har Intel i stor grad kunne bestemme prisnivået på egne produkter (prosessorer). Selskapet har en markedsandel innen PC-prosessorer på rundt 90 prosent og bruttomarginer over 60 prosent. Selv om selskapet får økende konkurranse fra selskaper som IBM, Cyrix, og AMD på prosessorfronten, forventer selskapet å kunne levere bruttomarginer på over 50 prosent også i fremtiden.

På grunn av de gode resultatene venter Intel ingen særlig forbedring i 1. kvartal '97 sammenlignet med 1. kvartal '96. For å møte utfordringene fra konkurrentene, annonserte Intel omstruktureringer i ledelsen mandag. Administrerende direktør, Andrew Grove, blir også styreformann, mens daglig leder (Chief Operating Officer), Craig Barrett, blir president i selskapet. Nåværende styreformann og medgrunnlegger, Gordon Moore, får en mer tilbaketrukken styrerolle (chairman emeritus) for å jobbe strategisk.

Intel er andre halvdel i det berømte/beryktede Wintel-duopolet med Microsoft, et kallenavn gitt som følgende av selskapenes dominanse innen PC-verdenen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.