BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel og Netscape investerer i Linux

Både Intel og Netscape skal investere i Red Hat Software, leverandøren av en av de mest utbredte Linux-distribusjonene, Red Hat Linux. Spesielt Intels investering er interessant, siden selskapet aldri før har investert direkte i en operativsystemprodusent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. sep. 1998 - 14:11

Intel har ikke kommet med noen kommentarer til investeringen, men kilder ved Red Hat forteller at avtalen vil annonseres tirsdag under ISPCon Fall '98-konferansen i San Jose, California. Blant talerne under denne konferansen er Intels visepresident og salgs- og markedssjef - Sean Maloney, sjefen for Red Hat Software - Robert Young, en av Netscapes grunnleggere - Marc Andreessen, samt Linus Torvalds, mannen bak Linux.

Hvis en slik handel blir gjennomført, vil det utgjøre en endring i Intels forhold til Microsoft, men også i selskapets strategi når det gjelder investeringer i programvareindustrien. Intel har ikke tidligere investert direkte i selskaper som utvikler operativsystemer, men har for det meste konsentrert seg om produsenter av applikasjoner og innhold. Årsaken til at Intel nå er så interessert i å satse på Linux, er at operativsystemet er svært populært i det nedre sjiktet av markedet for webserver. Dette er blant markedene Intel ønsker å vokse i.

Men kundene i det nedre sjiktet av servermarkedet, gjerne små bedrifter, har behov for rimelige løsninger. Slik det er nå, blir Windows NT for mange et alt for tungt og kostbart alternativ. Ikke minst gjelder dette at bedriftene også må betale betydelige summer for hver eneste klient som kobler seg opp mot nettverket.

Intel har derfor vært nødt til å se seg om etter en annen leverandør. Det har trolig vist seg at de etablerte Unix-produsentene, blant annet Sun, har vært lite attraktive på grunn av deres ønske om å ha sterk kontroll over sine implementasjoner. Et billig og fleksibelt operativsystem som Linux er trolig godt egnet for Intels innsats overfor små bedrifter.

En slik direkte investering som Intel vil gjøre i Red Hat Software, kan også få betydning for hvordan Intel samarbeider med andre programvareprodusenter. Intel har til nå levert støtte, både teknisk og når det gjelder markedsføring, til disse produsentene. Vil selskapet fortsatt gi aktiv støtte til operativsystemer som konkurrerer med det selskapet selv har interesser i?

De operativsystemprodusentene som kanskje bør bekymre seg mest, er de som lager andre utgaver av Unix og Linux. Når både Intel og Netscape nå går inn med åpenbar støtte for Red Hats distribusjon av Linux, så vil denne lett kunne bli den "offisielle" utgaven av operativsystemet, noe som vil stjele markedsandeler fra de konkurrerende produktene. I tillegg vil det kunne føre til at Red Hat Linux blir en slags autorisert versjon av Linux, noe som strider mot den grunnleggende tankegangen til de fleste Linux-utviklerne.

Et spørsmål man kanskje kan stille seg, er hvordan Intel kan finne på å satse på lette alternativer til Microsoft. Stadig større og mer ressurskrevende Windows-utgaver har jo vært med på å holde etterspørselen etter stadig kraftigere prosessorer oppe. Linux derimot, kan greit kjøres på en 386 med 8 MB minne.

Svaret er trolig at salget av billige PC-er har tatt av de siste årene, noe som har ført til at Intel også har fått behov for å selge mer volum. Fortjenesten på hver enkelt billig-PC er nemlig temmelig liten, uansett hvilket ledd i leveringskjeden det er snakk om. Uten å ha et stort salg, er det tilnærmet umulig å tjene penger.

Linux kjører også på Intels ARM-prosessorer og kan være egnet for set-top-bokser, NC-er og andre maskiner som kan ha forholdsvis lav prosessorkraft. Fra Intels ståsted kan Linux dermed bli et samlende operativsystem for alle prosessorene til selskapet. Det bør vel også tas med i beregningen at Linux har støttet 64-bits databehandling i lengre tid, noe som særlig blir aktuelt når Intel kommer med sine Merced-prosessorer.

Vil Microsoft våkne, eller går vi nå over fra Wintel til Lintel?

Netscapes investering i Red Hat Software er egentlig helt uavhengig av Intels investering, Red Hat mener bare at det er en god idé å annonsere begge investeringene samtidig.

(Kilder: News.com, The Register, ZDNN)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.