ANALYSER

Intel scorer selvmål i sverteforsøk

Ender opp med å bekrefte at Nvidias produkt er mye raskere.

Intel Core i7 og Nvidia GeForce GTX 280 er prosesseringsenhetene som omtales i Intels rapport.
Intel Core i7 og Nvidia GeForce GTX 280 er prosesseringsenhetene som omtales i Intels rapport.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juni 2010 - 13:04

Grafikkprosessorer (GPU-er) har begynt å få fotfeste innen markedet for superdatamaskiner. I stedet for bare å bare superdatamaskinene på vanlige prosessorer (CPU), utstyres noen av verdens kraftigste systemer nå med store mengder GPU-er i tillegg.

Årsaken til dette er at GPU-er kan utføre enkelte typer oppgaver langt raskere enn CPU-er, oppgaver som ofte gjøres av nettopp superdatamaskiner. Trolig har det dukket opp noen ganske heftige påstander om hvor effektive GPU-ene er, for forskere ved Intel har utgitt en rapport som hvor hensikten er å avkrefte av GPU-er er 100 ganger raskere enn CPU-er.

Forskerne lykkes faktisk i dette, men mottakelsen av rapporten ble nok likevel ikke helt som de hadde tenkt. Rapporten ble presentert i forbindelse med International Symposium on Computer Architecture (ISCA), som ble arrangert i Frankrike denne uken.

Intel Core i7 og Nvidia GeForce GTX 280 er prosesseringsenhetene som omtales i Intels rapport.
Intel Core i7 og Nvidia GeForce GTX 280 er prosesseringsenhetene som omtales i Intels rapport.

I rapporten sammenligner forskerne ytelsen til en firekjernet Intel Core i7-960-CPU med en Nvidia GeForce GTX 280-GPU. CPU-en kom på markedet i fjor høst, mens GPU-en er ble lansert i juni 2008. Nvidia lanserte ganske nylig en helt ny generasjon GPU-er, som skal levere betydelig mer ytelse.

I testene som rapporten handler om, har forskerne målt ytelsen til CPU-en og GPU-en på en rekke områder. Konklusjonen til forskerne er at den ganske gamle GPU-en på ingen måte er så mye som 100 ganger raskere enn den betydelig nyere CPU-en. I stedet skriver Intel-forskerne at GPU-en, avhengig av typen oppgave, leverer mellom 2,5 og 14 ganger bedre ytelsen enn Intels egen prosessor.

Altså, Intels forskere skriver svart på hvitt at konkurrentens produkt leverer minst 2,5 ganger mer ytelse enn selskapets eget. Det å få minst 2,5 ganger så mye ytelse er noe de fleste vil sette stor pris på. Derfor er det ikke tilfeldig at Nvidia nå er svært fornøyde med Intel. I blogginnlegget viser selskapet til uavhengige rapporter som forteller om minst 100 ganger bedre ytelse i systemer med selskapets GPU-er enn i systemer med bare CPU-er.

Nvidia ironiserer over Intels rapport om CPU- og GPU-ytelse i forbindelse med superdatamaskiner. <i>Bilde: .intelsinsides.com</i>
Nvidia ironiserer over Intels rapport om CPU- og GPU-ytelse i forbindelse med superdatamaskiner. Bilde: .intelsinsides.com

Nvidia utgir står også bak nettstedet IntelInsides.com hvor det utgis vitsetegninger som parodierer hendelser i halvledersektoren. Fokuset er spesielt rettet mot Intel. Tegningen over har blitt utgitt i forbindelse med den nye rapporten fra Intel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra