RESULTATERFINANS

Intel-svikt kan gi børsstup for IT

Intel varslet onsdag at selskapet trolig får en ti prosents svekkelse i salget i inneværende kvartal. Uttallelsen har ført til frykt for massivt kursfall i amerikanske teknologiaksjer, noe som kan få konsekvenser for norske IT-aksjer.

Eirik Flaa
5. mars 1998 - 09:38

Flaggskipet i halvlederindustrien, Intel Corporation, varslet onsdag at salget i første kvartal trolig vil svekke seg med 10 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Skylden for de svake salgsprognosene blir lagt delvis på PC-industrien, men også på mer generelle makrotrender i amerikansk og Asiatisk økonomi.

Dominerende PC-produsenter som IBM, Compaq og Dell har oversvømt markedet med billige PC-er, hvilket har medført store lagre både for forhanldere og detaljister - noe som har dempet etterspørselene etter nye prosessorer. Utviklingen i de asitiske markedene er dessuten preget av stor valutauro og generelt fallende etterspørsel etter halvlederkomponeter. I tillegg til disse faktorene har USAs sentralbanksjef Alan Greenspan uttalt seg skeptisk til utviklingen i industrien.

Amerikanske analytikere frykter at faktorene tilsammen vil føre til massiv nedgang i aksjekursene til amerikanske teknologiselskaper.

- Det kommer til å skje en omfattende korreksjon i kursene på teknologiaksjene, og den vil starte allerede i morgen, sier Louis Ehrenkrantz, analytiker i Ehrenkrantz King Nussbaum, til ZDnet.

En analytiker digi.no snakket med antyder at meldingen fra Intel også kan få konsekvenser for den norske markedet.

- På kort sikt er det vanlig at et kursfall i amerikanske IT-aksjer også vil påvirke de norske IT-selskapene i negativ retning. Differensierer man bildet, er konsekvensen noe mer usikker. Prispress på prosessorer kan bety lavere innkjøpspriser både for norske PC-produsenter som Evercom og for store forhandlere som Merkantildata, og det kan dermed få motsatt effekt, sier analytikeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.